В очакване на благодатния огън

baraban.bg

В очакване на благодатния огън

Erusalim   Тази година е един от редките случаи, при които Пасхата на католиците и на православните християни съвпада по дата - 4 април. Това се дължи на съвпадането на лунния със слънчевия календар. Същевременно текат и  последните дни на еврейската Пасха.

   В християнския свят празникът на Исусовото възкресение се нарича още Великден. Това е най-великият празник, утвърден като официален по времето на император Константин Велики. Възкресението на Христос е същността, една от основните доктрини на християнството. Още апостол Павел (Савел), евреин-християнин, мисионер, богослов, всецяло посветен на служението на Исус, в едно от посланията си казва: "...и ако Христос не е бил възкресен, суетна е вашата вяра и вие сте още в греховете си ..." (Коринтяни 15-17).

   "Христос Възкресе" - няма смърт, има вечен живот. Тези думи обявява свещеникът точно в полунощ, при отслужването на тържественото богослужение. Той изнася запалена свещ, от която присъстващите припалват своите, като този ритуал е заимстван от подобен, извършван в Йерусалим в храма "Св. Възкресение" при слизането на Благодатния огън, което се случва всяка година в навечерието на Велика събота. В по-големите храмове на България огънят ще бъде припален от този свещен огън. Тази година в събота сутринта за Израел с правителствения "Фалкон" отлитат Великотърновският митрополит Григорий, Ловчанският митрополит Гавриил, Пловдивският митрополит Николай и Траянополският епископ Киприян, викарий на Врачанския митрополит. Църковната делегация ще получи свещения огън, който ще слезе в църквата на Божи гроб в Ерусалим и ще се върне с него същата вечер, като самолетът ще кацне първо на летището в Пловдив, а след това в София и Варна.

   Хиляди християни от цял свят участват всяка година в ритуала в църквата на Божи гроб в Ерусалим - слизането на благодатния свещен огън, което се смята за най-голямото чудо в света след Възкресението Христово и кулминация на пасхалните тържества. Тази година около 30 хиляди богомолци ще се опитат да влязат в Храма на Божи гроб по време на слизането на Благодатния огън, докато самият храм побира не повече от 10-12 хиляди. На Велика събота християните получават Свещения огън чрез тайнство, пряк свидетел на което е единствено ерусалимският патриарх. Ритуалът има 1200-годишна история. Тази година обаче израелското министерство на туризма е вложило стотици хиляди долари в проект, който ще позволи на по-голям брой богомолци да станат свидетели на чудото на свещения огън. Около храма на Божи гроб ще бъдат разположени 10 огромни телевизионни екрана, които директно ще предават слизането на Благодатния огън. За пръв път екран с шест метра ширина ще бъде монтиран на покрива на храма, където ще бъдат допуснати около 1 000 посетители. Друг с ширина седем метра ще бъде разположен в двора на Божи гроб, а останалите осем екрана ще бъдат на  централни места в християнския квартал на Стария град в Ерусалим. Израелското министерство на туризма отдава голямо значение на християнската Пасха, защото по мнението на чиновниците не става въпрос само за туризъм, но и за това как Израел изглежда в очите на милиони християни по света. Министърът на вътрешните работи на Израел Ели Ишай, представител на религиозната ортодоксална партия Шас, обаче е наредил да бъдат свалени част от гигантските телевизионни екрани, с което поставя начало на "война" между Министерството на туризма и Министерството на вътрешните работи. Засега два от телевизионните екраните са под заплаха- този в двора на Храма на Божи гроб и разположеният недалеч от Яфенските порти в Стария град на Ерусалим.

 

Програма за реда на богослуженията през Страстната седмица и Великденските празници на 2010 година

3 април, ВЕЛИКА СЪБОТА-Сутринта в 8 ч .вечерня с Василиева света Литургия.

4 април, ВЪЗКРЕСЕНИЕ ХРИСТОВО, ПАСХА -През нощта в 23 ч.започват да бият камбаните и започва полунощницата. В 24 ч. се възвестява ХРИСТОС ВЪЗКРЕСЕ. Следва Пасхална утреня и Златоустова св. Литургия. В 11 ч.- ВТОРО ВЪЗКРЕСЕНИЕ.

5 април, СВЕТЛИ ПОНЕДЕЛНИК- Сутринта в 8 ч.пасхална утреня и Златоустова св. Литургия. След обяд от 17 часа пасхална вечерня.

6 април, СВЕТЛИ ВТОРНИК- Сутринта в 8 ч. пасхална утреня и Златоустова св. Литургия. След обяд в 17 часа пасхална вечерня.

7 април, СВЕТЛА СРЯДА- Сутринта в 8 ч. Пасхална утреня и Златоустова св. Литургия. / Блажи се !/След обяд в 17 часа пасхална вечерня.

8 април,СВЕТЛИ ЧЕТВЪРТЪК-Сутринта в 8 ч. пасхална утреня и Златоустова Св. Литургия. След обяд в 17 часа пасхална вечерня.

9 април, СВЕТЛИ ПЕТЪК Живоприемен източник - Сутринта в 8 часа пасхална утреня и Златоустова св. Литургия. / Блажи се / След обяд в 17 часа пасхална вечерня.

10 април, СВЕТЛА СЪБОТА - Сутринта в 8 ч. пасхална утреня и Златоустова св. Литургия. След обяд в 17 ч. Велика вечерня.

11 април, ТОМИНА НЕДЕЛЯ - Сутринта в 8 ч. утреня и Златоустова св.Литургия / Тип. стр. 460 /

 

ЗАБЕЛЕЖКА : Там където има обичай да се отслужва Всенощно бдение, такова ще се отслужи на 10 април, срещу Томина неделя.

baraban.bg ©

Top Desktop version