Загина президентът на Полша, заедно с още 96 души

baraban.bg

Загина президентът на Полша, заедно с още 96 души

Ka4inski   Загина полският президент Лех Качински, след като самолетът, с който пътуваше, заедно със съпругата си и с полска делегация, се разби край западния руски град Смоленск. "Няма оцелели," заяви губернаторът на  Смоленск Сергей Антуфиев. Според официалната информация, на борда на самолета е имало 97 души.
   Президентът на Полша е пътувал с официална делегация за възпоменателна церемония във връзка със 70-годишнината от избиването на над 20 хиляди полски офицери от съветски агенти край град Катин, близо до Смоленск. Самолетът Ту-154 се е разбил на метри от пистата на военното летище на Смоленск, което е разположено в гориста местност. Според първоначалната информация, се е закачил във върховете на дърветата около пистата. Няколко източници съобщават, че от контролната кула на летището в Смоленск са предупредили екипажа за гъстата мъгла и са пренасочили самолета към намиращо се на 200 км друго летище. Въпреки предупрежденията, екипажът предприел приземяване.

Вероятно катастрофата е причинена от човешка грешка, съобщават разследващите органи. Кадрите от мястото на катастрофата показват части от самолета, разпръснати сред гората. Катастрофата е станала в 10,50 ч. руско време.

   Качински бе президент от декември 2005 г. Полските телевизии съобщават, че във Варшава тълпи от хора поставят цветя и свещи в памет на президента. Полша временно се управлява от председателя на парламента. Обявен е едноседмичен национален траур, ден на траур ще има в понеделник и в Русия.

baraban.bg ©

Top Desktop version