9 май – Ден на Европа или Ден на победата?

baraban.bg

9 май – Ден на Европа или Ден на победата?

  semeystvo

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

   И двете, и в това няма нищо лошо.

   Истината е, че в Русия ветераните от Втората световна война все още се срещат по площадите, накичени с всичките си ордени и имат право на това. В България, доколкото са останали  – също.

   На 8 май 1945 г. Германия подписва акт за безусловна капитулация със Съюзническите сили. По изрично настояване на Сталин, ден по-късно началникът на генералния щаб на Вермахта - фелдмаршал Кайтел, подписва отделно германската капитулация само със СССР. Годишнината от края на Втората световна война (1939 -1945) се отбелязва в страните от антихитлеристката коалиция и в англоезичните документи се нарича Victory in Europe Day (често писан като акроним V-E Day или VE Day).
   На 9 май 1950 г. пък е направена първата стъпка към създаването на Европейския съюз. На този ден в Париж, на фона на опасността от Трета световна война, френският министър на външните работи Робер Шуман прочита пред международната преса декларация, в която се призовават Франция, Германия и други европейски страни да обединят производството си на въглища и стомана като "първа стъпка към европейска федерация“. Той предлага да бъде създадена наднационална европейска институция, която да управлява въгледобивната и стоманодобивната индустрия - сектор, който по това време е бил в основата на военната мощ. Страните, към които той отправя призива си, почти са се били унищожили взаимно в ужасен конфликт, оставил след себе си чувството на материално и морално опустошение. Затова на срещата на лидерите на Европейския съюз в Милано през 1985 г., е взето решение 9 май да се чества като "Ден на Европа“.

baraban.bg ©

Top Desktop version