Часът на Земята

baraban.bg

Часът на Земята

Zemia   За пети пореден път в последната събота на месец март светът ще отбележи „Часът на Земята” в знак на загрижеността си към климатичните проблеми на планетата. Миналата година в инициативата участваха 128 държави и над 4 500 града от всички краища на света.
   По традиция 100 дни преди провеждането на „Часът на Земята” някои от най-известните забележителности в света изключиха светлините си за един час – Айфеловата кула в
Париж, Бъкингамският дворец в Лондон, мостът „Голдън Гейт” в Сан Франциско, Забраненият град в Пекин и статуята на Христос в Рио де Жанейро.
   Всеки, който иска да покаже загрижеността си към наболелите климатични проблеми на Земята, може да загаси осветлението в дома си за един час на 26 март от 20:30 ч. до 21:30 ч. Или пък просто изгасете излишно светещата крушка в коридора.

 

   Часът на земята се отбелязва за първи път през 2007 в Сидни, Австралия, след което става традиция и се състои всяка последна събота от март месец. През 2007 година, 2,2 милиона души стават част от първият световен час на земята в Сидни, Австралия, изключвайки осветлението си за един час. Само една година по късно 50 милиона души от 370 града, в повече от 35 страни по света се присъединяват и изключват осветлението за един час - „Часът на земята“. През 2009, към „Часът на земята“ се присъединяват над един милиард души в близо 4 500 града от 88 държави, приканвайки общности, бизнеса и правителствата да спрат светлини в продължение на един час. На 27 март 2010, събота, в 20:30 милиони хора по цял свят се включиха за четвърти пореден път "Часът на Земята".  Сега е петият път.

 

baraban.bg ©

Top Desktop version