Неделен гост

baraban.bg

Неделен гост

Инициативата „Съпричастност със жертвите на ХИВ/СПИН”

Antispin Със запалени свещи днес ще бъде почетена паметта на жертвите на СПИН.

Общо 1 333 са регистрираните с ХИВ у нас, съобщават от пресцентъра на здравното министерство. От началото на 2011 г. броят на новооткритите случаи е 62, от които 53 мъже и 9 жени на възраст между 20 и 68 години. Най-голям е броят им в София – 21 души, в Пловдив – 12, в Пазарджик – 9, във Варна – 6 и в Стара Загора - 4. Благодарение на напредъка на медицината и добрата политика на държавата в тази сфера, борбата с болестта става все по-успешна, отчитат от ведомството.
В петте сектора за лечение на ХИВ/СПИН у нас в момента се проследяват 620 души, като 400 от тях получават безплатна трикомпонентна антиретровирусна терапия. През 2011 година МЗ е доставило на секторите за лечение на СПИН общо 20 различни антиретровирусни медикамента на обща стойност 7 874 068 лева. За осигуряването на непрекъснатост на терапията, допълнително от Глобалният фонд за борба срещу СПИН, туберкулоза и малария са осигурени 1.1 милиона лева за създаване на двумесечен резерв от медикаменти. 14 257 души са получили безплатно и анонимно консултиране и изследване през първите четири месеца на тази година по данни на Програма „Превенция и контрол на ХИВ/СПИН”.
Със запалени свещи целият свят почита паметта на жертвите от СПИН на 15 май - Международния ден за съпричастност със засегнатите от болестта. Тази година той е под надслов „Да докоснеш човешки животи”. У нас ще има бдение пред Народния театър „Иван Вазов” в София. С помощта на Министерството на здравеопазването, Програма “Превенция и контрол на ХИВ/СПИН”, общините и неправителствени организации в цялата страна, ще се проведат и други мероприятия (виж прикачения файл).

МЗ припомня, че вирусът на ХИВ се предава по кръвен и полов път. Затова е изключително важно да бъдем внимателни в сексуалните си контакти, както и да не използваме нестерилни игли или спринцовки при нужда. 
Ако смятате, че сте били изложени на риск от заразяване с ХИВ, непременно си направете изследване и потърсете навременна медицинска помощ, съветват от МЗ. Битовото общуване с хора, живеещи с ХИВ, не носи риск от заразяване, припомнят още от там.

baraban.bg ©

Top Desktop version