Правителството назначи Христо Стоичков за почетен консул на България в Испания

baraban.bg

Правителството назначи Христо Стоичков за почетен консул на България в Испания

Hristo 

  Министерският съвет прие решение за назначаване на Христо Стоичков на длъжност почетен (нещатен) консул на Република България в Кралство Испания, със седалище в Барселона и с консулски окръг, обхващащ автономните области Каталуния и Арагон.

   Христо Стоичков е най-успелият български футболист в историята, както и един от най-известните българи по света. Той е много популярна личност не само в автономна област Каталуния, но и в цяла Испания и се ползва с голямо уважение сред обществото. Подкрепата му е високо ценена и винаги търсена при организацията и реализацията на обществени или държавни актове.

   В резултат на непрекъснато растящия брой наши сънародници, желаещи трайно или временно установяване на територията на автономна област Каталуния и с цел подпомагане на бързото им интегриране, през 2008 г. бе учредена Българо-Каталунска асоциация за приятелство и сътрудничество „Свети Георги” в Барселона, на която Христо Стоичков е председател. В това качество той активно работи и участва в насърчаване и развитие на българо-каталунските търговски, икономически и културни отношения.

   Досегашната ползотворна дейност на Стоичков за развитието на регионално ниво на човешките контакти, на културния диалог и по оказване помощ на български граждани, би допринесла и в бъдеще, в рамките на почетното консулство, за активизиране и разширяване на двустранното сътрудничество в икономиката, културата и образованието, за популяризирането на положителния образ на страната ни като член на ЕС, както и за по-нататъшно развитие на отношенията между България и важни в икономическо и финансово отношение региони на Испания, каквито са автономните области Каталуния и Арагон, смятат в Министерския съвет.

baraban.bg ©

Top Desktop version