Неделен гост

baraban.bg

Неделен гост

НАУКАТА

Американски учени накараха обект да изчезне в “дупка” във времето

nevidimТочният термин за ефекта е “времеви плащ” (temporal cloaking) – или иначе казано, “плащ-невидимка във времето и пространството”. Изследването на Университета “Корнел” е спонсорирано от Пентагона и засега ефектът е с трайност 50 трилионни части от секундата...

Изследователи от Института по приложна и инженерна физика на Университета “Корнел” в град Итака, Ню Йорк, успяха да създадат, по поръчка на Пентагона, “дупка” във времето, като протичащите в нея събития не могат да бъдат проследени, т. е. остават скрити или невидими за страничния наблюдател.

Въпреки че засега учените са успели да “замаскират” отрязък от време с продължителност само 50 трилионни части от секундата, перспективите, които крие откритието са повече от значими. Става въпрос за превръщането в реалност на идеята на фантастите за маскирането не само на информация, която няма да може да бъде открита дори с помощта на най-високочестотните радари, но дори и на цели събития във времето и пространството.

За образуването на дупка във времето, учените от “Корнел” използвали лазерен лъч със зелен цвят, пропускан през 2 лещи. Първата разделила светлината на 2 потока – бърз – син, и бавен – червен, а втората върнала разцепения лъч в изходното му състояние. Дупката във времето се образувала се при бързото “примигване” на лазерния лъч, което не може да се улови нито от човешкото око, нито от регистриращите манипулацията прибори.

Ето видео, възпроизвеждащо процеса:

baraban.bg ©

Top Desktop version