Неделен гост

baraban.bg

Неделен гост

SNSK

Блогът за антиконсумеризъм

 

АСТА: другата гледна точка

   Понеже виждам, че има някои явни недосетливости по темата за търговското споразумение за борба с фалшифицирането (Anti-Counterfeiting Trade Agreement), по-известно като ACTA, смятам да отбележа следното:

1. Кои са страните зад ACTA?

   Страните, които стоят зад подписването и донякъде зад разработката на ACTA са ЕС, Австралия, Канада, Япония, Южна Корея, Мексико, Мароко (!?), Нова Зеландия, Сингапур, Швейцария и САЩ. И за да стане съвсем ясно, ето ви карта:

acta_world_map

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Карта на страните подписали ACTA (оцветените)

  

2. ACTA е търговско споразумение.

    От това следва, че целта му е развитие на търговията и икономиката (разбирай ръст на БВП, парични транзакции, бутафорни борсови спекулации и преливане от пусто в празно с цел печалба) в страните, които са го подписали. То няма друга цел. Просто и ясно. За да стане още по-ясно, ето ви карта на разпределението на световното богатство съпоставено с населението:

infografika_world

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Карта на световното богатство vs. население (от Td Architects)

 

   Както е видно, „Империята на севера“ прилага модификация на един, иначе християнски, принцип – „ако не търгуваш с мен, си против мен“. И пак, за да стане ясно – предлагам ви карта на враговете на империята (които всъщност не са подписали ACTA към момента):

Global_Malaria_ITHRiskMap

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Карта на страните в риск от малария

 

   А враговете на империята са тези, които няма да могат да си позволят лекарства за малария и редица други болести. Тези лекарства ще са със защитени авторски права, за да могат фармацевтичните гиганти да бележат ръст в печалбите, който да надминава миналогодишният. Ура за поредния бонус!

   Тези „врагове“ трябва да останат бедни, болни, неуки и респективно зависими, точно както е било досега. И за това има само една причина – ресурсите!

3. Малко история и няколко справки.

   Преди около 500 години, империите на Запада започват да колонизират Новия свят. Основната цел е набавяне на първични суровини, основно природни богатства. В този планиран и методичен процес са унищожени цели етноси, езици, култури и религии. В Боливия има сребърна мина (Potosi), в която работниците са заставяни да работят по 6 месеца без да излизат навън. В същата мина загиналите по време на работа са 8 милиона души. (Да, осем милиона!) Всичко това, за да се осигурят икономиките на империите в този период.

   Кафето, което всички сте свикнали да пиете, за ваше най-голямо учудване не се произвежда в магазина. То се отглежда обикновено в най-бедните страни в света.

where_coffee_is_grown

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Страни, производителки на кафе

 

   Нека обаче за справка да видим кои държави са в TOP10 на износителите на кафе:

  1. Италия
  2. Германия
  3. САЩ
  4. Белгия
  5. Швейцария
  6. Канада
  7. Холандия
  8. Австрия
  9. Франция
  10. Дания

   Нали ви прави впечатление разликата между картата на производителите и TOP10 на износителите на кафе?! Схемата е съвсем проста – Кения не изнася кафе, а необработени кафени зърна за Германия, където те се обработват по технологии недостъпни за производителите. По този начин стойността се добавя извън рамките на производителя и не му носи печалба, не го развива. А правата над тези технологии и търговски схеми се защитават от търговски споразумения на „Империята на севера“, точно като ACTA.

   Търговията се базира на нуждата и липсата. Ако един има две ябълки, а друг няма нито една, тогава имаме възможност за търговия. Ако и двамата имат плодове – търговия няма, но всички са доволни. Всичко в нашия консуматорски свят идва като първична суровина от бедните страни, където някой плаща за него. Ние планираме това да си остане така, защото изкривените ни икономики се нуждаят от бедни и неразвити страни, зависими от експорта на непреработени суровини.

   Вече наясно ли сте какво е ACTA? Успявате ли да осъзнаете къде живеете и каква е ситуацията в 21-ви век? Направихте ли връзката между маларията, бедността, природните богатства, производителите на кафе и имперския модел, за който си мислим, че е останал в учебниците по история? Просветна ли ви, че страните износителки на кафе; онези 15% от населението на света, които притежават над 75% от богатството; и онези подписали ACTA в общи линии са едни и същи?

   И спрете да ми опявате, че след приемане на ACTA ще ви следят, докато сваляте музичка и филмчета на дребните си компютърчета. Променете мащаба! Не става въпрос за вас, като жертви, става въпрос за вас-консуматорите, които системата се опитва да опази и за тях-бедните, които отново няма да имат шанс, заради нас.

   Длъжни сте да протестирате!

 

 

baraban.bg ©

Top Desktop version