Джако на 51? Не може да бъде…

baraban.bg

Джако на 51? Не може да бъде…

MikulМайкъл Джексън си отиде твърде рано. Твърде рано за всички нас, които израснахме с неговата музика. За някои това бе само поредния смъртен случай. За мен е загуба на човек, който ме накара да обичам музиката. Всяка сутрин ставах с „Give in to me"- песен, която ме „зареждаше". За едни Джако бе умопобъркан педофил, за други- гений. Поне за първото няма доказателства. Още от 5-годишна възраст Джексън се занимава професионално с музика. Практически той не е имал детство и оттам идва любовта му към децата - искал е да им даде вниманието, от което е бил лишен той самия. Да обичаш децата прави ли те педофил? След първото обвинение от този род, се появиха и други родители, които обвиниха Джако в нещо, което (по мое мнение) той не е извършил. „Лошият човек е като въглена- ако не те изгори, ще те очерни". Със сигурност има хиляди, милиони родители, които биха излъгали, биха унизили детето си, биха злепоставили един творец, биха променили живота на обичан от милиони души певец. И всичко това за пари. За много пари.  Не е трудно да накараш детето си да излъже - ти си му родител. След време истината ще се узнае. Джако беше едно голямо дете- трябва ли да го съдим за това?

   Селин Дион по CNN го нарече „гениален". Не е имало такава истерия от смъртта на Кенеди и Елвис – са думите на Селин. Майкъл Джексън остава лицето на попмузиката. Обичан или мразен, той беше познат на всички. И до ден днешен няма по-продаван албум от „Трилър". Рекордът е по-стар от този на Стефка Костадинова в скока на височина.  Музиката на Джако има сантиментална стойност за милиони, защо не и милиарди. Да, Джако беше странен, но беше и чувствителен. Беше негър, стана бял, после белите тръгнаха по солариуми, за да станат негри. Но нима всеки гений не е малко или много странен? Не е важно какъв си в личния си живот. Важно е колко хора си зарадвал. Колко хора са се усмихвали, благодарение на теб. В този аспект Джако е ненадминат. Краля е мъртъв, но винаги ще остане жив. Има много живи хора, които са мъртви - защото никой не ги знае. И мъртви, които винаги ще живеят. Джако е от вторите. Защото той живее в милиони домове. На благотворителните акции на Майкъл Джексън няма да се спирам. Наскоро четох, че той много често е помагал, без да иска гласност, когато го е правил.

   Реших да преброя песните на Майкъл Джексън, които имам на компютъра си. Оказа се, че са точно 51. Ако беше жив, щеше да е навършил 51 години. Милиони по света го почетоха на рождения му ден, направи го в София и Кралицата на попа – Мадона. Ако беше продължил да живее, Джако щеше да остарее физически – можете ли да си го представите? Половин век на земята са достатъчни, за да остане човек във вечността. Той ще остане заради таланта си да пее, заради новаторството – не само с лунната походка, заради кратките филми към песните си, заради късащите се по шевовете стадиони, когато на сцената е Кралят. Заради своята скандалност, която го направи най-продаван, най-слушан и най-обичан в света на музиката. Без музика няма живот. Тя е във всеки от нас. Джако е лицето на музиката. Онова лице, което като Ин и Ян, без значение дали беше черно или бяло, беше познато на всеки, без значение от пол, възраст и раса. Повечето гении са живели в мизерия, или в самота. Това са условията, които развиват таланта, карат го да „избуява". Вътрешното противоречие на Майкъл Джексън изстиска от него този талант в излишък. Талант, който го изстреля в орбитата на незабравимите. Почивай в мир, Майкъл! Ти беше и си оставаш Най-Големия!

Бисер Соколов (Snejinkata)

baraban.bg ©

Top Desktop version