Богоявленски водосвет и освещаване на бойните знамена в неделя

baraban.bg

Богоявленски водосвет и освещаване на бойните знамена в неделя

   С празнична Света литургия на 6 януари от 8 часа в храм „Св. София“ ще започне отбелязването на един от най-старите християнски празници – Богоявление.

   Церемонията за освещаване на бойните знамена ще се проведе от 11 часа пред паметника на Панайот Хитов. В 11.20 часа ще започне литийно шествие от площад „Панайот Хитов“ до новия мост на река Новоселска в ж. к. „Кольо Фичето“, където ще бъде отслужен Велик Богоявленски водосвет и ще се извърши ритуалът за спасяване на Светия Кръст.

   Съорганизатори на проявите в деня на Богоявление са Сливенската митрополия, Сливенската община, Центърът за подготовка на специалисти – Сливен и Сдружение „Св. Георги Победоносец“. 

 

   Първият благослявящ водосвет на знамената и армията е отслужен по времето на цар Симеон І преди битката при Ахелой през 917 г. Това се превръща в традиция, която е прекъсната на два пъти – по време на турското робство и в периода 1946-1992 г.

   През 1993 г. ритуалът за водосвет на бойните знамена е възстановен. На 6 януари във всеки гарнизон на страната представителите на Българската православна църква извършват богоявленски водосвет на знамената на Българската армия и благославят представителните част на БА.

baraban.bg ©

Top Desktop version