Неделно: Къщичките на Масако, резиденцията на Тато или неосъществения аристократизъм български

baraban.bg

Неделно: Къщичките на Масако, резиденцията на Тато или неосъществения аристократизъм български

   Тези, които помнят зората на демокрацията в България, може би ще си спомнят и надеждите, свързани с първата крупна чуждестранна инвеститорка по нашите земи – японската милиардерка, бизнесдама и меценатка на балетното изкуство, мадам Масако Оя, страстна почитателка на розовата разцветка във всичките ѝ нюанси.  

   Но и аз, която съм сред уж помнещите, се изненадах от вида на изчезващите в гъстата растителност над Банкя готови в груб строеж двайсетина еднотипни къщи, прекрасно проектирани като за луксозно пребиваване в тях, напомнящи за скритите в юкатанската джунгла градове на маите. Но ако онези градежи са издържали близо три хилядолетия, нашите – едва ли. Някой влиза и ломи – с чук или с що, не знам, но материалът няма как да се използва, явно удоволствието е от рушенето.

   Иначе историята е описвана многократно: На 20 юни 1991 г. се основава  дружество "Софийски голф и кънтри клуб", в което Столичната община притежава 49% от дяловете, а фондация "Масако Оя" – 51%. В документа по основаването е записано, че "дружеството се учредява за срок от 70 години", а предметът на дейност е "изграждане на първото и най-голямо игрище за голф на Балканския полуостров, на бизнес и конгресен център, на болнично заведение и на 50 еднофамилни жилища за отдаване под наем или продажба". В това дружество, което за някои се оказва далавера, за други – жива загуба, участват още маркиз Пиеро Жиларди, като изпълнителен директор на фондацията на мадам Оя, починал при мистериозни обстоятелства и оставил вдовица гимнастичката ни Лили Игнатова; строителната фирма „Ситиком“, десетина „честни частници“, включително Бащата на Първа частна банка Валентин Моллов. В сделката явно е и бившата резиденция, в която дълги години пребивава Тодор Живков, с някогашен великолепен парк около нея на площ 455 декара, отделно здравен център и други постройки, в която резиденция се настанява за кратко преди смъртта си и японската благодетелка. Още преди това пък репортери радостно показват луксозната сграда, с новината, че тя ще стане санаториум за сърдечно болни деца.

      Ядец! За децата още събираме дарения, а българите, които играят голф, размахват стикове в чужбина.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Йорданка Раданчева

baraban.bg ©

Top Desktop version