Историята на България и Македония - истината от академик Георги Марков

baraban.bg

Историята на България и Македония - истината от академик Георги Марков

 

От www.actualno.com 

   Излезе новата книга на издателство „Тангра“ – „България и Македония. История и политика. Първа част“, създадена от авторски колектив с научен ръководител акад. Георги Марков. Обемната книга представя научни факти и изследвания за основните събития от древността до ден-днешен, оформили националните културно-политически характеристики на българския народ в историческите му граници. В изданието с научни аргументи се опровергават лъжите и спекулациите на късопаметни политици от Република Северна Македония и техните поръчкови историци, които с езика на омразата, за сметка на общата ни история, изграждат „хилядолетна“ македонска история, идентичност, писменост и език, разказват авторите. Книгата е предназначена за гражданите и политиците на Република България и Република Северна Македония, както и за нашите съюзници в ЕС, НАТО и световната научна общност.

   „Водещата мисия на историците е да разкриват истината в историята точно каквато някога се е състояла. За съжаление с „учителката на живота“ често се злоупотребява за развиване на преднамерено скроени теории с идеологически или политически цели. Фактите се подбират или направо се заличават в нечия угода. Натрупваните с години небивалици се налагат съгласно известното правило на Йозеф Гьобелс: „Една лъжа, изречена 100 пъти, се превръща в истина“. Ето защо историците на истината трябва постоянно да изобличават с достоверни доказателства нескопосаните измислици на тези, които ни е срам да наричаме „колеги“. Макар „мълчанието да е злато“, а „говоренето е сребро“, в случая среброто е за предпочитане“, пише акад. Георги Марков в уводната част на книгата и обяснява: „Македонизмът е коварна политическа доктрина на сръбските шовинисти, доразвита от Коминтерна за създаването на нова политическа нация, снабдена с държава, за сметка на българската кауза и чрез кражба на история. Затова българските историци са призвани да оборят широко разпространените фалшификации в разрез с доказаната истина, които се стремят да заличат свещените места на българщината в Македония и да присвоят нейните бляскави изяви през вековете.“

   С прочитането на книгата всички читатели ще узнаят или ще разберат още веднъж, че днес българите са разделени по силата на историческите обстоятелства, но те произлизат от общото минало на техните деди. Всякакви злоумишлени опити за „съобразяване“ на историята с „политическите реалности“ се разбиват в гранитната скала на историческата истина, разказват още авторите.

   Академик Георги Марков е български историк и бивш директор на Института по история при БАН. Автор е над 20 книги и учебници, както и на множество публикации на историческа тематика. Специализирал е в Института за европейска история в Майнц, ФРГ. Професор, д-р на историческите науки и академик от 2008 г.

baraban.bg ©

Top Desktop version