Подкрепа за семействата на деца със затруднения в развитието

baraban.bg

Подкрепа за семействата на деца със затруднения в развитието

   Трябва ли да се тревожа, ако детето ми не умее нещата, които правят неговите връстници?

   Дали и колко да чакам преди да потърся специалисти ако виждам, че детето ми има затруднения в развитието? Някои казват „ще го израсте", но други казват, че трябва да действам?

   Към кого да се обърна, когато имам нужда от съвет и помощ?

   Дали това ще сложи етикет на детето ми, че то е със забавено развитие?

   Да се доверя ли на своята интуиция като родител или да търся експертите?

   На всички тези въпроси и търсения, а и не само на тях, можете да намерите отговор от екипа специалисти, които предоставят услуга по т.нар. „ранна детска интервенция" в Сливен. Услугата е част от пилотния проект  „Европейска гаранция детето в България“, който се изпълнява от  община Сливен и УНИЦЕФ, финансиран от ЕС. Екипът от социален работник и двама специалисти по ранна интервенция, сформиран за подкрепа на най-малките деца и техните семейства със затруднения в развитието или увреждания, работи в Сливен от няколко месеца.

   Услугата е насочена към семействата на най-малките деца – от 0 до 5-годишна възраст, които имат затруднения в развитието или увреждания. Тя е напълно безплатна.

Какво да очаквате?

 -         Услугите са насочени към родители и се предоставят в естествената среда на семейството и детето – у дома, на детската площадка или на местата, където то обичайно прекарва времето си. Това е нов пилотен подход на ранна интервенция какъвто се прилага в много страни по света с доказан ефект;

-         Екипът посещава семейството в дома му, където родителите и детето се чувстват най-спокойни;

-         Подходът и подкрепата зависи изцяло от индивидуалните нужди на всяко семейство и конкретно дете;

-         Целта е семейството да разбира поведението и нуждите на детето;

-         Свързване на семействата с различни специалисти и подходящи услуги;

-         Обучения и семинари за родители, за да придобият повече знания и умения;

-         Съвместна работа с професионалисти, които се грижат за детето – педиатър, личен лекар, учители, педагози и други, за да следваме обща цел в развитието на детето;

-         Подкрепа на преходните периоди на детето от семейство към детската ясла и градина;

-         Оценка на етапа на детско развитие със съвременни методи и насоки за ранна реакция на затрудненията в детското развитие.

Защо ранното детство е толкова важен период в живота и защо е най-важния период за действие?

   В първите три години детето се развива с най-висока скорост, като усвоява основни умения за цял живот. Взаимодействието между физическото развитие, здравословното състояние и психическото развитие на детето е много силно. Това е и периодът, който е най-подходящ за действия (интервенции), ако при детето се наблюдават затруднения в някои от областите. Или най-ясно казано – колкото по-рано се реагира, толкова по-сериозни са шансовете за успех и компенсиране на евентуално забавяне или затруднение.

   За да може Вие и детето Ви да минете по пътя на ранното и пълноценно детско развитие по възможно най-лесния начин, за да получите търсената от Вас подкрепа, може да се обърнете към екипа по един от следните начини:

като ги посетите на място:

гр. Сливен, ул. „Пейо Яворов“ № 68

като се свържете  по телефон:   Деяна Йорджева – Специалист РДИ / тел: 0878343993

                                                         Цветелина Йорданова – Социален работник / тел: 0879355218

като изпратите имейл:   Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.

като посетете ФБ страницата ни: Общностен център – Сливен

 

baraban.bg ©

Top Desktop version