Йордан Лечков: Някои са ходили в Брюксел само да гледат пикаещото момченце

baraban.bg

Йордан Лечков: Някои са ходили в Брюксел само да гледат пикаещото момченце

4   Като много ползотворен определи кметът на Сливен Йордан Лечков разговора, който ръководството на Националното сдружение на общините в Република България (НСОРБ), начело с кмета на Смолян Дора Янкова и изпълнителния директор Гинка Чавдарова, са провели в края на миналата седмица в Народното събрание. Кметовете са поставили исканията, за които се договориха на разширено заседание на сдружението в Сливен. „Нищо невъзможно не искаме, просто промяна в рамките на бюджета между първо и второ четене”, каза Йордан Лечков. Той уточни, че става въпрос за предложението една пета от парите, събирани по Закона за данъците върху доходите на физическите лица, да остава в общините,  както и за увеличаване парите за поддръжка на пътищата. Народните представители поели ангажимент да обсъдят предложенията, благосклонно на искането погледнал и премиерът Бойко Борисов, с когото представителите на кметовете също имали среща. Другите искания на общините могат да бъдат удовлетворени вече в бюджет 2011 г., каза сливенският кмет, който е и заместник-председател на контактната група по децентрализация, с председател министъра на регионалното развитие Росен Плевнелиев.

Simvol   „С министър Нона Караджова обаче няма да се разберем”, заяви Йордан Лечков. При срещата кметовете поискали от премиера да има санкции за управляващите органи по европейски програми, които са нанесли много вреди. Управляващ орган по двата проекта на Сливен – по ОП „Околна среда” и проекта по ИСПА, който в момента се изпълнява – е  Министерството на околната среда и водите (МОСВ). По повод исканите и неполучени 20 % предварително финансиране по ОП „Околна среда”, кметът на Сливен продължава да иска оставката на министър Караджова – „тъй като парите са в България, а община Сливен е сред максимум трите общини, готови да ги усвояват. Платили сме работния проект още преди 5 години. Санкциите за неспазване правилата от управляващия орган ще се обсъждат на среща при премиера утре, с участието на управляващите органи по всички оперативни програми. Но постановлението на Министерския съвет от 9 март т. г. - управляващите органи на ОП „Регионално развитие” и ОП „Околна среда” да увеличат размера на авансовите плащания към бенефициентите, изпълняващи инфраструктурни проекти на стойност над 1 млн. лв., от 10 на 20 % - го има на сайта на правителството (http://eufunds.bg/docs/Copy%20of%20Scanned004.PDF)”, каза сливенският кмет.

   Йордан Лечков уточни, че иска оставката точно на министър Караджова, защото тя, както и настоящ заместник-министър от МОСВ, са били и преговарящи с европейските партньори - например по депата за отпадъци. По тяхна вина в България депата трябва да са затворени 2010 г., докато в Румъния – едва 2014 г. „Те са били в Брюксел, ама са гледали пикаещото момченце и са си пипали ушите. А сега големият проблем на всички тези управляващи органи е, че общините сами, без тях, ще си управляват парите”, допълни той.

Йорданка Раданчева

baraban.bg ©

Top Desktop version