В Сливен започна строителството по втора фаза от проекта за водния цикъл

baraban.bg

В Сливен започна строителството по втора фаза от проекта за водния цикъл

Le4kov_2   Първа копка на втората фаза от т.н. „Интегриран проект за водния цикъл на град Сливен”, направи кметът Йордан Лечков. Тази фаза от проекта ще се реализира на два етапа. Първият обхваща реконструкция на вътрешна водопреносна мрежа с дължина 41 676 м в централната градска част, в кварталите „Клуцохор” и „Комлука”, както и изграждане на диспечерска система за управление SKADA. Успоредно с действащите водопроводи ще бъдат положени новите тръби. Засега част от улиците в кв. „Клуцохор”, където на пл. „17 януари” бе даден старт на проекта, са затворени и движението е отбито. Във втория етап на проекта е заложена реконструкция и разширение на канализационната мрежа с обща дължина 17 600 м, реконструкция на градска водопреносна система с дължина 39 738 м, рехабилитация и модернизация на водоснабдителни системи „Гергевец”, „Тунджа” и „Мечкарево” в поречието на р. Тунджа.

   Проектът, по Оперативна програма „Околна среда 2007-2013 г.” на стойност 48 870 504 лв., е съфинансиран от Кохезионния фонд на ЕС и от Р България. Управляващ орган е Министерството на околната среда и водите. Изпълнител на проекта е ДЗЗД „Хидросистеми – Сливен”, а строителният надзор ще осъществява ДЗЗД „Консорциум Ептиса-Контролс”.

   Специалистите обещават с изпълнението на проекта да се подобри качеството на питейната вода (всички поцинковани и етернитови тръби, попадащи в обхвата на строителството, ще бъдат заменени с тръби от полиетилен с висока плътност), както и да се намалят загубите по водопреносната мрежа. Част от хората в двата квартала, които все още нямат канализация, ще се сдобият с този белез на цивилизованост, а с изграждането на новите дъждоприемници би следвало се избегнат реките, които текат по сливенските улици след всеки дъжд.

   Според кмета на Сливен, на града ще са нужни още около 40 млн. лв, за изграждането на водопреносна и канализационна мрежа в по-отдалечения кв. „Речица”. За тези пари отново ще се кандидатства по оперативни програми. Преди време общината изтегли кредит от 11 млн. евро, като се предвиждаше част от парите да бъдат използвани именно за ремонтни дейности в квартал „Речица". Беше направена първа копка, но после работата спря. Експертите преценили, че парите няма да стигнат за цялостен ремонт, затова средствата били пренасочени по други общински проекти.

baraban.bg ©

Top Desktop version