Бойко Борисов: Израел е стратегически партньор от първостепенно значение за България

baraban.bg

Бойко Борисов: Израел е стратегически партньор от първостепенно значение за България

Българският министър-председател Бойко Борисов се срещна с премиера на Израел Бенямин Нетаняху. Ето както изявление е направил той, според пресцентъра на Министерския съвет:

 

   „Израел е стратегически партньор от първостепенно значение за България в много области. Израел винаги е била на Запад като развитие във всички сфери. Това, че правим връзки с нея не означава, че го правим за сметка на други държави”. По думите на Бойко Борисов, съвременните външнополитически отношения предполагат възможност за близки отношения с много страни, което ще доведе до повече инвестиции и по-добри условия за пазара в България.

   Освен възможността за инвестиране на израелския бизнес в страната ни, тема на срещата между премиерите е било сътрудничеството в сферата на сигурността, икономиката, военната промишленост и туризма. Двамата правителствени ръководители са обсъдили опита на Израел за преодоляване на икономическата и финансова криза. Министър-председателят Борисов е заявил, че ще се възползва от съветите на израелския си колега по отношение на финансовата политика. Съветът на Бенямин Нетаняху е българският премиер да започне постепенно, на всеки шест месеца да намалява ДДС с половин процент още от тази година, вместо планираното редуциране на ставката с 2% от 2011 г.

   Преди срещата с израелския си колега министър-председателят на България присъства на възпоменателна церемония в памет на жертвите от Холокоста, която се проведе в мемориала „Яд Вашем” в Ерусалим. Българският правителствен ръководител запали вечния огън и поднесе венец в памет на загиналите 6 млн. евреи. Премиерът се разписа и в книгата за гости на мавзолея. „Винаги да помним онези, които загинаха невинни, за да не се повтаря трагедията им никога повече”, гласи текстът.

baraban.bg ©

Top Desktop version