„В търсене на Авалон“ или какво ново на сливенския (и българския) книжен пазар

baraban.bg

„В търсене на Авалон“ или какво ново на сливенския (и българския) книжен пазар

 

   ...Като стожери на социалистическото величие из града стърчат емблематичните му сгради – на научно-техническите съюзи (така и не разбрах какви бяха тези науки, дето бурно са се развивали из петнайсетте етажа), оградена с предпазни мрежи, заради падащата мраморна облицовка, още по-високият хотел на „Балкантурист”, със затворени за пожарна безопасност горни етажи, партийният дом... На пейките пред тях хора, които познавам като пенсионери от поне двайсет години, доста свежи на вид, обсъждат убийствената политика на правителството, дето иска да увеличи възрастта за пенсиониране, а по ларгото с делови вид дефилират все същите стотина човека. Повечето от новите сгради са безлюдни, с табели „продава се” или „дава се под наем”. Богатите хора не са тук, те са станали наистина богати... Почти няма какво да се краде. Може би затова няма и партии... тоест има, но имената им нямат значението, което имаха в началото, а за политическите им платформи никой не пита. Целта е властта и свързаните с нея държавни и общински служби. Защото никой вече не иска да става бизнесмен, всички искат заплата...

   Един провинциален град в една провинциална държава, където нищо мечтано не се случва (не че няма какво да се случи) – може би е твоят град, читателю?                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                    

                                                                                                                                    Авторката

   Кой знае защо, журналистката Йорданка Раданчева е решила да подписва литературните си творби само с фамилия – казва, че е за да не затруднява бъдещите си чуждестранни издатели с натрупаните сонорни съгласни в дългото си име, но признава, че на Йордан Радичков съгласните не са му  попречили. По-вероятното обяснение е, че го прави, за да отдели писането-призвание от писането-професия, особено след като упражнява тази професия вече над трийсет години.

   Казва също, че завършените факултети, с които други се гордеят – в случая Историческия и Журналистическия на Софийския университет – само са й попречили да разбере с какво точно иска да се занимава: с археология, журналистика, философия, мъже, други някои неща, или в крайна сметка с непоръчково писане.

   Все още живее в Сливен, защото на младини е била местен патриот, а пък сега защото знае, че хората определят мястото, а не то тях.

   Написала е няколко разказа и две-три книги, но „В търсене на Авалон“ е първата издадена.

                                                                                                                                 Издателство ФАБЕР

 

   Сайтът на издателството е за книголюбителите от страната и чужбина, а сливналии знаят къде  – при Евгени.

baraban.bg ©

Top Desktop version