Филм за двамата Добревци – фабрикаджията и поета

baraban.bg

Филм за двамата Добревци – фабрикаджията и поета

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

    Снощи в зала „Зора“се състоя премиерата на документалния филм „За Добри и фабриката. За Добри и песните” на сливенския режисьор Илия Костов. Филмът проследява в две части събитията от живота и делото на Добри Желязков и Добри Чинтулов, като същевременно маркира епохата и местната история чрез архивни документи, снимки, рисунки, както и възстановка на някои от по-важните моменти от битието на двамата видни сливналии.„В България няма друго населено място, където едновременно може да се говори за Добри Желязков и Добри Чинтулов. Искам да благодаря на целия снимачен екип, който направи всичко възможно, този филм да стане реалност“, каза пред присъстващите кметът Кольо Милев.  

   Илия Костов е режисьор и сценарист на филма. Съсценаристи са Желяз Кондев, който е автор на книги за двамата големи сливенски възрожденци и поетът Бисер Бойчев. Оператор е Ярослав Ячев, а фотограф и асистент-оператор е Данаил Христов. Ролята на Добри Желязков – Фабриканджията се изпълнява от актьора Стефан Попов, а на Добри Чинтулов, от актьора Георги Павлов.В епизодична роля видяхме и колегата Данаил Христов, който в името на делото отнася як шамар от дубльора на Добри Желязков, при това както уточни Данаил, в няколко дубъла.

   Режисьорът Илия Костов отбеляза, че този филм е направен специално за община Сливен и подчерта, че в наше време, не се случва толкова често да се правят документални филми за възрожденските личности на България.Идеята за филма се заражда след спечелен проект за създаване на документален филм на Министерство на културата през 2012 година. Филмът се реализира още и с финансовата подкрепа и активното участие на община Сливен. 

   Членовете на снимачния екип на документалния филм бяха удостоени от кмета на Община Сливен с плакети, изработени специално по повод преминалата 180-годишнина на зародилата се в Сливен българска индустрия.

baraban.bg ©

Top Desktop version