Археолози проучват раннохристиянска базилика и вила от римския период край Кермен

baraban.bg

Археолози проучват раннохристиянска базилика и вила от римския период край Кермен

 

 

 

 

 

 

 


   Археолози от Националния археологически институт към БАН и екип от историческия музей в Сливен провеждат разкопки край град Кермен. „Проучванията стартираха на 26 юли и ще продължат 20 работни дни“, каза  ръководителят на експедицията доц.д-р Христо Попов - зам.-директор на Археологическия институт. Преди десет години той е извършил проучвания в землището на село Скобелево и от тогава има интерес към района. В продължение на няколко години е правил геофизическо обследване на терена, което регистрира наличието на обекти с висока археологическа стойност.

   Обектът, който изследват историците в момента, включва два големи архитектурни комплекса – трикорабна базилика и вила от римския период.

   „Геофизичните проучвания показаха редица обекти, но сега изследваме най-интересния. Локализирахме го през 2015 година, а през 2016 успяхме да регистрираме очертанията му. След седмица разкопки можем да потвърдим със сигурност, че базиликата е раннохристиянска, каквито бяха първоначалните ни предположения. Тя е с дължина над 30 метра. Най-вероятно е била построена в средата на 4 век след Христа и е една от най-ранните църкви в района“, каза доц. Попов.

   Според него откритата базилика е по-стара и по-голяма от църквите на Кабиле и Туида. До християнския храм се намира вилата, която е с двор над 7-8 декара, с представителна жилищна част, множество помещения, а по периферията са разположени многобройни стопански постройки.

   „Очевидно тук е живял много заможен човек. От теренните измервания имаме резултати, че в  района има много села от римския период и е интензивно обитаван през античността. Античната селищна мрежа изглежда едва ли не по-голяма от съвременната. Само в района на Кермен има 4 села от римски период, две - в района на Скобелево и Бозаджии, а в посока Младово и Коньово са още повече. Ако към днешна дата има три села и един град, то тогава е имало поне 7-8 села, които са се намирали между последните възвишения на Средна гора и Кермен“, допълни доц. Попов.

   Целият район е слабо изследван и може да даде сериозна информация при проучванията, смята археологът. Той запозна зам.-кметовете Румен Иванов, Пепа Чиликова и кмета на Кермен Живко Жечев с работата на своя екип. По време на тяхното посещение археолозите откриха гроб на малко дете.

   Проучванията се финансират от Министерството на културата. Община Сливен предостави жилище на екипа и работници по временната заетост.

   Пресцентър Община Сливен 

baraban.bg ©

Top Desktop version