Актьорът Ивайло Христов с наградата за литература и изкуство „Добри Чинтулов“

baraban.bg

Актьорът Ивайло Христов с наградата за литература и изкуство „Добри Чинтулов“

      

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

  Обществената комисия за избор на носител на наградата за литература и изкуство „Добри Чинтулов” на Община Сливен, на свое заседание на 11 септември, избра за носител на наградата за 2017 г. проф. д-р Ивайло Христов актьор, режисьор и педагог, номиниран от Съюза на артистите в България.

   Призът се връчва за постигнати високи художествени резултати в областта на литературата и изкуството, на творци със значителен принос за духовното развитие на Сливен и българската култура. 

   Ивайло Христов започва професионалната си кариера на сцената на Драматичен театър – Сливен през 1980 година и работи тук до 1985, като оставя ярък отпечатък в историята на театралното изкуство на града. В Сливенския театър участва в 20 постановки. Превъплъщава се в образа на Куцар в „Албена”, Шиндин в „Ние, долуподписаните”, Аметистов в „Зойкината квартира”, Лудият в „Случайната смърт на един анархист”, Буслай в „Праг” и други запомнящи се с блестящата си игра роли.

   Ивайло Христов е един от най-успешните и популярни български актьори, с над 130 роли в киното и театъра. Работи в театър „Българска армия” и други столични театри. През 1994 година започва преподавателска дейност като асистент на проф. Стефан Данаилов в Националната академия за театрално и филмово изкуство. Понастоящем е ръководител на класове по актьорство за драматичен театър в Академията. Има участия в киното, телевизията, телевизионния театър. Носител е на множество национални награди и отличия.

   Наградата „Добри Чинтулов” е индивидуална и се връчва на тържествена церемония в навечерието на празника на Сливен – 26 октомври, Димитровден.

baraban.bg ©

Top Desktop version