Неделен гост

baraban.bg

Неделен гост

Археологът Николай Сираков:

 

Изненадващо     добри резултати   от краткия археологически сезон в Сливен

 

   Изненадващо добри са резултатите от едномесечните разкопки, предприети от Регионалния исторически музей в Сливен на територията на крепостта Туида, смята директорът на музея и ръководител на разкопките Николай Сираков.

   Целта на археолозите бе да се доразкрие административната сграда на крепостта и тя да бъде изцяло експонирана в бъдеще. „Макар и на малка площ, проучването даде неочаквано добри резултати. Оказва се, че продължението на северния зид на сградата в западна посока опира на масивните зидове на друга сграда с внушителни размери и вероятно затваря улица, съществувала между двете сгради през първия строителен период в крепостта (IV век). Има податки, че този зид е от втория строителен период (VI век). Той е с дебелина около 80 см. Масивни каменни блокове, свързани с хоросан, оформят лицата му, а вътрешността е от по-дребни ломени камъни. Същият е градежът и на новоразкритата част от сграда, който стъпва на разрушените стени от първия строителен период. Запазена е и външна мазилка на сградата. Разрушението, придружено с пожар, е резултат на хунското нашествие в средата на V век. Разчистихме и един доста по-късен средновековен градеж на жилище от ломени камъни, споени с кал, което ляга върху разрушените зидове от втория строителен период, така че имаме доста сложна структура. Пълното ѝ изясняване ще е възможно след разкопаването на по-голяма площ през следващите години“, обясни Николай Сираков. 

   Около новоразкритите архитектурни останки бяха открити и немного, но интересни находки – 5 монети от различни периоди, бронзова кука, много строителна и битова керамика.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

  

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Йорданка Раданчева

baraban.bg ©

Top Desktop version