Неделен гост

baraban.bg

Неделен гост

Домът на доброто,

който се строи,

за да ни направи по-добри?

 

   „Продължава изпълнението на строително-монтажните работи за изграждане на Мемориалния комплекс „Дом на доброто” на Пророка на народа Дядо Влайчо в родното му село Коньово“, съобщават с гордост от пресцентъра на Община Нова Загора. Действително, работата напредва. След като идеята мина през перипетии – църква, та параклис, и след като православните свещеници се противопоставиха, се стигна до идеята Дом на доброто. И за да останат може би удовлетворени всички, до него явно пак се изгражда християнски параклис – при положение, че на метри е голямата, обновена и вечно безлюдна църква на селото. Ама като имаме пари, трябва да ги усвояваме, както каза един министър... 

   Известният като Дядо Влайчо коньовец Влайо Жечев несъмнено заслужава уважение – и като личност, и като мъченик на „оная“ власт, и като феномен. За него вече се появиха няколко книги и интересът към способностите му не е угаснал. Но храня дълбоки съмнения, че Домът на доброто ще направи новите коньовци, циганите, по-добри. Свидетелствам, че новопоявилите се църкви в доста вече села, не направиха жителите им по-религиозни. Красивата метална ограда около бившия селски парк, в който се строи, сигурно ще изпълни предназначението си, но само защото в новите постройки едва ли ще има нещо ценно за крадене... Дано поне дъновистите припознаят новото средище на доброто като свое, та и селото да види някаква полза.

   Между другото, Дядо Влайчо никога не е пророкувал в центъра на селото, а предпочитал подножието на т.н. Къшла баир, където имало пчелин и той се грижел за кооперативните пчели. Там доскоро е имало и няколко големи орехови дървета, наричани Влайчовите орехи, от които е останало само едно.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 Йорданка Раданчева

baraban.bg ©

Top Desktop version