Регионалният исторически музей в Сливен вече носи името на д-р Симеон Табаков

baraban.bg

Регионалният исторически музей в Сливен вече носи името на д-р Симеон Табаков

 

 

 

 

 

 

 

 

 

   В навечерието на празника на град Сливен, Димитровден, Регионалният исторически музей бе именуван „Д-р Симеон Табаков" – на видния сливенец, юрист, дипломат и автор на тритомния труд „Опит за история на град Сливен". Това стана днес на тържествен ритуал пред музея.

   Идеята за наименуването на автора на монументалния исторически труд, върху който стъпват всички съвременни изследователи на местната история, съществува от години. Решението за това е взето от Сливенския общински съвет през 2011 г., но преминаването през съответните културни институции успя да отнеме седем години – нормален като за България срок. Така или иначе, днес това се случи. От своя страна музейните специалисти са решили да учредят награда за краеведски изследвания на името на д-р Табаков, която да се дава всяка година в Деня на музеите.  

   Днес бе осъществен и друг, дълго отлаган акт – тържественото откриване на паметника на д-р Симеон Табаков, още преди години поставен в градинката срещу бившето кино „Единство“ и до бившата сграда на Художествената гимназия, автор и дарител на който е сливенският скулптор Стефан Кънев (със съучастието и на други дарители).

 

baraban.bg ©

Top Desktop version