Покрай „кръговото“, поизмиха и скулптурите на Надежда Петренко

baraban.bg

Покрай „кръговото“, поизмиха и скулптурите на Надежда Петренко

 

 

   Няколко години наред, докато съществуваше Обществения съвет за закрила на културното наследство, настоявахме да се почистят плесенясалите скулптури на Градинския мост. Отговаряха ни, че не може как да е, че следва скулптори и други специалисти по камъните да кажат как и с какво могат те да бъдат почистени, без да се повредят... Т.е. сложна работа.

   Ние, сливенци, които всеки ден минаваме покрай тях, може и да не забелязваме четирите каменни фигури, но преди години ми направи впечатление казаното от „другоселец“, че минал по „моста със скулптурите“. Е, да, нямаме друг такъв мост.

   Не се наемам да кажа как сега скулптурните фигури на стария мост се вписват в цялата конфигурация на новото кръгово кръстовище с двата (вече) моста, но те поне бяха измити. Дойде един човек с маркуч със силна струя (каза, че слагал и препарат във водата) и колкото можа, ги почисти. Както винаги, оказа се, че не трябват много комисии, заседания, експерти, хонорари и пр., а един човек, който да свърши работата. И като се отмахнаха прашуляка и лишеите, се провидя и надписа с името на автора – „Н. Петренко 1971“.

   Не е лошо да имаме  памет за хората, които са оставили трайни знаци върху лицето на града ни. А Надежда Петренко е сливналийка от известен род, дал десетки художници – Кавръкови. Неин дядо е последният възрожденски зограф, Атанас Кавръков. Дъщеря му, художничката Иванка Кавръкова-Петренко (омъжена за украински белогвардеец), е майка на скулпторката Надежда Петренко (неин съпруг пък е известният скулптор Христо Танев). Освен на момите и момците от  сливенския мост, Надя Петренко е авторка на паметника на Любен Каравелов в Копривщица (заедно с арх. Иван Сивриев), на входния знак на Айтос (момчето със сокола), скулптурата на площада в Драгалевци, още скулптури и малки пластики, основно на женски фигури.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

  

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Йорданка Раданчева

baraban.bg ©

Top Desktop version