Новозагорските археолози проучват погребение на знатен тракиец

baraban.bg

Новозагорските археолози проучват погребение на знатен тракиец

   Край новозагорското село Караново продължава проучването на т.н. Източна могила.  От няколко дни археолозите от Новозагорския музей разчистват зидан гроб с размери 3х4 м, който е бил със засводено покритие, срутило се под тежестта на могилния насип.

arhe_1

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

   Гробът е пълен с голямо количество дарове, много разнообразни. Несъмнено се касае за погребан мъж-воин. Погребението е извършено с трупоизгаряне. Открити са различни оръжия, повечето железни, които се консервират и укрепват на място: мечове, два броя умбо от щитове, плетена ризница и др. Има бронзов канделабър, както и различни съдове, изработени от бронз: леген, ойнохое, патера; стъклени чаши, глинени стомни. Изключителен интерес представляват двете сребърни чаши с фигурални изображения на Ерос, с позлата. Разчистен е и стъклен ритон - изключително рядко срещан. (В музейна експозиция досега стъклен ритон имаше само в Старозагорския музей, информира археологът Татяна Кънчева – Русева. С такъв това лято се сдоби и Сливенският музей, в резултат на съвместните разкопки с експедиция Темп.) Сред гробните дарове са също глинени балсамарии, комплект от 5 броя стригили със стригилодържач (набор сърповидни бронзови остриета за лична хигиена, съпътстващ атлетите и войните). Датировката на гроба в І-ІІ в. е ярко двидетелство за материалните възможности на знатните траки по времето на римското владичество в Тракия, смятат археолозите.  

arhe_2

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

   Разкопките започнаха, след като миналата година от иманярско похищение там бе спасена тракийска колесница, богато украсена с бронзови орнаменти и положена заедно с конете. Отчасти запазено се оказа и дървото на колелата. Интересното е, че колесницата е положена в самата могила, макар че обичайното място на откриваните досега возила е в периферията на насипа. Директорът на музея Веселин Игнатов обясни, че четириколката ги е провокирала да търсят гроб на знатен тракиец. „Намерихме средства да продължим разкопките в Караново още през пролетта, но разкопките, които правим по трасето на автомагистрала Тракия ни забавиха и затова копаем сега”, каза той.

   Източна могила е част от голям могилен некропол, разположен северно от с. Караново. Татяна Кънчева - Русева припомни, че през 1976 г. в друга могила от некропола - Дългата могила, Митьо Кънчев разкрива три зидани гроба, също с много богат инвентар и две колесници заедно с конете.

Йорданка Раданчева

baraban.bg ©

Top Desktop version