Изложба на световно известен художник откриват в Сливен

baraban.bg

Изложба на световно известен художник откриват в Сливен

Vazareli

   Изложба на родения в Унгария известен художник Виктор Вазарели (1906‑1997), се открива днес в Сливен. Тя е в рамките на културното сътрудничество между Сливен и Печ, който град тази година е един от трите, обявени за Европейска столица на културата. В побратимения с него още в социалистическо време Сливен, ще бъдат показани 57 платна, които са от личната колекция на автора и се съхраняват в музея в Печ, родния град на художника.

   Ако някой не е чувал за Вазарели, нека кажем, че негови произведения са в колекциите на най-големите галерии и музеи в света. Художникът има два музея във Франция и три в Унгария. Минал през кубизма и сюрреализма в Париж, към края на 50‑те – началото на 60-те години той става лидер на оп-арт движението, което се посвещава на изследването на безкрайните комбинации от фигури и цвят. Философското му измерение обсъжда деперсонализацията, стилизацията и натрапчивата повтаряемост на случките в живота на човека. Ако днес работите на Вазарели изглеждат като упражнения на графичен дизайнер, нека се има предвид, че са правени без компютър и за времето си са били нетрадиционни и експериментаторски. Виждали сте ги във всеки гимназиален учебник по психология или логика, да онагледяват оптическите илюзии.

   Изложбата е в зала „Сирак Скитник” и ще бъде официално открита в 17.30 ч. На откриването ще присъства кураторът Йозеф Шаркани, който е най-добрият познавач на творчеството на Виктор Вазарели.

Vazareli_2

baraban.bg ©

Top Desktop version