Две изложби, два подхода. По-ефективният ли е по-верния?

baraban.bg

Две изложби, два подхода. По-ефективният ли е по-верния?

Picture_6_-_Otkrivane_na_Izlojba_Bliasakat_na_vechnostta_5.04.2011   От 5 до 20 април ще продължи изложбата „Блясъкът на Вечността – Двуколката от село Караново, Новозагорско” в Националния археологически институт с музей при БАН в София. Тя представя възстановка на тракийската колесница, открита през 1976 г. от покойния вече археолог Митю Кънчев в надгробната Дълга могила. Двуколката е известна с уникалната си апликация, която е представена за първи път пред българската публика през 2009 г.  

   Същевременно в Националния исторически музей върви изложбата ”Тракия и Древният свят – колекция на Васил Божков”. Тя включва близо 200 златни, сребърни, бронзови и керамични предмета и е определена от директора на музея Божидар Димитров като “най-значимата изложба в областта на културно-историческото наследство не само през тази година, но вероятно и през следващите“.

   Става въпрос все за уникални предмети, макар в едната изложба да е един, в другата да са двеста. Това илюстрира съотношението между грижата на държавата и апетита (според Божидар Димитров грижата) на бизнеса към културното ни наследство. Държавата (респективно народа) или Васил Божков са истинските наследници?       

 Bojkov_1

  

Picture_5_-_Otkrivane_na_Izlojba_Bliasakat_na_vechnostta_5.04.2011

 

 

 

 

 

 

 

Bojkov_2

 

 

 

 

 

Picture_2_-_Otkrivane_na_Izlojba_Bliasakat_na_vechnostta_5.04.2011

 

 

 

 

 

 

 

 

  Bojkov_3                      

baraban.bg ©

Top Desktop version