Сливенският исторически музей през месеца на „Сливенски огньове“

baraban.bg

Сливенският исторически музей през месеца на „Сливенски огньове“

   След днешната кръгла маса на тема „Да знаем за войната, да пазим мира“, която Регионалния исторически музей в Сливен организира заедно с Регионалния инспекторат по образование, предстои откриването на изложба „В името на драгоценното ни Отечество! 175 години от рождението на воеводите Хаджи Димитър и Стефан Караджа”. С нея музейните специалисти се вписват в инициативите за отбелязване на юбилейната годишнина, в утрешния Ден на Хаджи Димитър, който сливенци отбелязват всяка година на 10 май. Откриването на изложбата е от 11 ч. в зала „Май“.

 

   В месечната програма на музея е и откриването на 12 май на изложбата „Спасените реликви“ в Бургас. Тя гостува в морския град по покана на тамошните съдебни институции – Апелативен и Окръжен съд, които по достойнство са оценили доброто начало, поставено съвместно от музея и Сливенския окръжен съд, с първата подобна изложба, показваща находки, иззети от съда по дело срещу иманяри. И още едно гостуване има Сливенският музей – в музея на Велики Преслав ще представи изложба „Завещано от траките“. Тя ще бъде открита на 15 май и ще покаже някои от най-интересните експонати от богатата такийска колекция на музея. В същия ден – 15 май – ще бъде открита и изложбата„Моят град в годините отминали (1878-1940)“ в ПМГ „Добри Чинтулов“, показваща интересни снимки от стария Сливен.

   На 16 май се провежда традиционната вече Нощ на музеите и галериите, със специална програма пред музея и отворени до полунощ зали.

   „Има голям интерес към изложбите на музея от други градове – каза директорът на културната институция Николай Сиракор. – Покани за гостуване на изложбата за Хаджи Димитър има от София, Велико Търново, Русе, Свищов, Севлиево. Ние я имаме и в електронен вариант и сме я предоставили на всички училища, които носят името на Хаджи Димитър или Стефан Караджа, както и на селищата, през които е преминала четата. Това не е първата изложба, която се радва на такъв интерес, с голям успех премина изложбата „Военните кореспонденти разказват“, с която отбелязахме годишнината на Руско-турската освободителна война.“

baraban.bg ©

Top Desktop version