Неделен гост: „Битовата къща“ в Сливен, която вече е сред стоте национални туристически обекта

baraban.bg

Неделен гост: „Битовата къща“ в Сливен, която вече е сред стоте национални туристически обекта

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

    Това, което трябваше отдавна да се случи, е факт – къщата-музей „Сливенски бит XIX – XX век“ е сред одобрените обекти за присъединяване към Националното движение „Опознай България – 100 национални туристически обекта".

   Нека припомним, че първата етнографска експозиция тук е открита през 1963 г. По-късно тя се разширява и във втората от двете къщи, строени от търговеца на аби и шаяци дядо Бою, известни като Арнауткината и къщата на Паткоолу. През 2009 г. експозицията е обновена. Нейни автори са Димка Илиева и д-р Владимир Демирев. 

   В първата къща е експозицията, наречена „Календарна и семейна обредност“. В нея са включени експонати от цялата Сливенска област. Представени са уникални костюми от ХІХ в. на различни етнографски групи от селата на изток и юг от Сливен, около Нова Загора, Твърдица и Котел. Обхванат е традиционният обреден календар, започвайки със зимния цикъл от Бъдни вечер и Коледа, през пролетната и лятната обредност. От жизнения цикъл е представен ритуала „сватба“. Във втората от двете къщи е разположена етнографската сбирка, пазеща интериора на градския бит от края на ХІХ и началото на ХХ в., обогатен с представяне на характерното за епохата градско облекло.

   Повече снимки от Сливенския етнографски комплекс може да видите тук: http://www.baraban.bg/index.php/snimki/193-kashta-muzei-na-slivenskiya-bit-ot-hh-v-s-ekspozitziyata-qkalendarna-i-semeina-obrednostq 

 

baraban.bg ©

Top Desktop version