Спортът за един мирен свят – не само като лозунг

baraban.bg

Спортът за един мирен свят – не само като лозунг

Prizren   Работата по европейски проекти, в която усилено се впуснаха българските училища, е  начин професионалистите в сферата на образованието да обменят опит и идеи, а учениците - да разширят хоризонта си, да израстват като граждани на света, които ценят и пазят своята идентичност, разбират и уважават многообразието и различността.

 

   За децата от СОУ „Георги Каравелов” в малкия български град Шивачево, Спортът за един мирен свят” вече не е поредното клише, с каквито се сблъскваме на всяка крачка, а наименование на един много успешен проект за междуучилищен обмен. Финансираща организация е Академията на централноевропейските училища със седалище във Виена, а партньори на българските ученици са връстниците им от училище „Джеф Луш Марку” в гр. Призрен, Косово.

   Работата по проекта започна със стартова среща на екипите на всички одобрени проекти от 29 септември до 1 октомври 2010 г. в гр. Сенек, Словакия, на която всяко училище беше представено от един ученик и един учител. Това бе възможност за партньорите да се запознаят и да планират бъдещата си работа. После, през октомври в Косово се състоя среща на координаторите на проекта от двете училища - Веселина Бонева и Везире Кастрати, на която бяха уточнени датите и дейностите по време на разменните визити в Шивачево и Призрен.

   Гости посрещнахме първо в Шивачево, в периода 28 ноември – 3 декември 2010 г. Група от шест ученици, трима учители и директорът на училището в Косово се запознаха с шивачевските си партньори, с историята, културата и традициите на градчето и региона, посетиха храм-паметника и монумента на връх Шипка, интересни места в Сливен. Ученици и учители взеха участие в уроци по английски език, запознаха се с доброволката от Корпус на мира на САЩ Джес Макмилън и нейната дейност в СОУ „Горги Каравелов”, срещнаха се с партньорите ни от Румъния, Турция и Естония по друг проект по програма „Коменски” на Европейския съюз. Учениците взеха участие в приятелски мачове по футбол, волейбол и баскетбол. Създадени бяха прекрасни приятелства, ползотворни професионални контакти между учителите и директорите на двете училища.

   Група от шест ученици и трима учители бяхме на посещение в косовското училище от 7 до 11 февруари 2011 г. По време на визитата разгледахме училището във Вележа,  едно частно и едно държавно училище в Призрен. Учениците взеха участие в учебен час по английски език заедно с косовските си приятели, а заедно с учителите разгледаха изложба от картини на двама ученици. Насладиха се на изпълнението на традиционни танци, представени от участнички във фолклорен танцов ансамбъл, посетиха католическа църква и джамия, историческия музей в Призрен, красива пещера в околностите на града, турска баня и много други интересни обекти. В изпълнение на спортната част от проекта българските и косовските партньори имаха удоволствието да прекарат един слънчев снежен следобед в ски курорта Брезовица в Шар планина. Желаещите получиха първия си ски урок от косовския учител по физическо възпитание, други се пързаляха с шейни или сноуборд. Имаше забавни състезателни игри с участието на ученици и учители, които сближиха участниците още повече.

   Групата от Шивачево беше приета от кмета на община Призрен проф. Рамадан Муя, срещата бе широко отразена в централните и местните медии. А на прощалната вечер се оказа, че танците ни са доста общи.

   По време и на двете визити учениците живяха в семействата на свои връстници, което спомогна за създаването на наистина близки приятелства, за опознаването на ежедневния начин на живот на хората, за преодоляването на много стереотипи в отношението към другите.

   Работата по проекта приключва със съвместното оформяне на доклади и крайни продукти, които ще бъдат представени на Академията на централноевропейските училища за финална оценка и определяне на победителя в състезанието за най-успешно реализиран проект. На финалната среща в Прага от 29 март до 1 април ще бъде обявен резултатът от класирането и ние силно се надяваме проектът „Спортът за един мирен свят” (България – Косово) да бъде този победител!

Brezovica

Павлина Дукова,

учител по английски език

в СОУ”Г. Каравелов”,

Шивачево

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Kosovo_-_tradicii

baraban.bg ©

Top Desktop version