Обръщение на Министъра на образованието, по случай откриването на учебната година

baraban.bg

Обръщение на Министъра на образованието, по случай откриването на учебната година

FandukovaНа 15 септември всички ние - деца, родители, учители, имаме голям празник. 15 септември е денят, в който България тръгва на училище, денят, в който всеки от нас си дава сметка, че никога не престава да се учи, независимо дали в класната стая или в реалния живот.

 

Скъпи колеги, учители, благодаря за вашите усилия, за вашия професионализъм, за вашето търпение, за подкрепата ви. Искам да ви уверя, че българското правителство, начело с премиера г-н Бойко Борисов, напълно искрено поставя образованието на първо място в своята работа. Въпреки кризата, днес всички министри ще се върнат в своите училища, за да подчертаят това. Като ваш колега, ще се боря за истинско работещо образование, за възраждане на българския език, който е съхранил нацията през вековете, както и за вашето достойно място в обществото.

 

 Мили ученици, вие сте нашето богатство, а вашият и нашият основен капитал в живота е образованието. Тази година сме подготвили нови неща, за да бъде училището по-уютно за вас. Практическите знания, които залагаме в програмата, са повече. С новите зелени уроци, например, ще откриете биокултурата на XXI век. И много се надявам, че когато се стремим да направим училището по-интересно и по-полезно за вас, няма да има нужда учителите да ви молят и да ви принуждават да влезете в час.

 

 Уважаеми родители, моят екип разбира образованието и като възпитание. За нас то не е някакво самоцелно наливане на знания. Нашата концепция е различна. Заедно с вас ние искаме да възпитаваме добри и модерни български европейци. На първо място поставяме семейните ценности. Предстои да разгърнем специални програми в това отношение. Целта ни е не само у дома, но и в училище нашите деца да бъдат уважавани, спокойни, щастливи и добри.

 

 В тази предпразнична вечер е много важно да си дадем сметка, че духовността е големият ресурс на България. За нея обаче най-сетне трябва да положим грижи и аз ще настоявам за това. Моля за подкрепата на всички ви. Да забравим агресията и насилието, да си спомним добродетелите на нашия народ, да преоткрием общия език помежду си. Помислете за миг колко оптимизъм има в старата българска дума „просвета".

 

 Нека да работим заедно в интерес на нашите деца!

На добър час!

baraban.bg ©

Top Desktop version