Осмомартенско

baraban.bg

Осмомартенско

Мъжете (и жените) да вземат пример от щъркелите

   „И ЩЪРКЕЛЪТ под небето знае своите определени времена ..., а Моят народ не знае Господните решения.“ (Йеремия 8:7, СИ) С тези думи пророк Йеремия прогласил присъдата на Йехова срещу отстъпническия народ на Юда, който изоставил своя Бог Йехова и се обърнал към поклонение на фалшиви божества. (Йеремия 7:18, 31).

   Еврейското име за тази птица е формата за женски род на дума, която означава „лоялен, притежаващ любеща милост“. Особено подходящо име, тъй като за разлика от повечето други птици, мъжкият и женският бял щъркел остават заедно за цял живот. След като са прекарали зимата в по–топли области, повечето щъркели се връщат година след година, често  в същото гнездо. Инстинктивното поведение на щъркела представя качеството лоялност и по други забележителни начини. В мътенето на яйцата и храненето на пиленцата участва както женската, така и мъжката птица. Ако едната птица загине, другата никога не изоставя гнездото и отглежда малките сама.

 

   Много хора днес гледат на лоялността и верността като на нещо старомодно — достойно за възхищение, но не и практично. Лоялността вече не е ценена, а честите случаи на изоставени деца сочат, че егоизмът е водещ. И може би щъркелите всяка пролет идват все по-рано, за да ни напомнят нещо. Въпреки, че почти сме ги оставили без високи дървета за гнездене в селищата – защото те обичат да са край човека. И за да не създават проблеми на него и на себе си, гнездейки  по електрическите стълбове, измислихме да им правим платформи над стълба, за да не докосва гнездото жиците. Електроразпределителното дружество в Югоизточния район се похвали, че тази година е осигурило 233 нови платформи за гнезда по стълбове от електроразпределителната мрежа. Не че щъркелите ги харесват – и в Крушаре, и в Самуилово, а и в други сливенски села, те предпочитат да си потърсят по-природни форми или поне комин. Но, като свършат окончателно тези форми, вероятно ще свикнат с конструкциите от метал.

   Впрочем, в оазиса за щъркелите - село Самуилово - първият щъркел тази година дойде още на 26 февруари.

baraban.bg ©

Top Desktop version