Внасят в пленарна зала промените в Закона за лова

baraban.bg

Внасят в пленарна зала промените в Закона за лова

Zeleni_balkani

Въпреки категоричната позиция на Министерството на околната среда и води и експертите от неправителствения сектор срещу предложението да бъде удължен ловния сезон за прелетен и местен дивеч, текстът ще бъде внесен за гласуване на първо четене в пленарна зала. Предложението за изменение на закона е внесено в Комисията по земеделие и гори от депутатите Емил Димитров, Атанас Камбитов и Димитър Аврамов от ГЕРБ. Същите предложения бяха отхвърлени три пъти от НС през 2008г., след като депутатите се запознаха с опасността от нарушаване на европейското законодателство.

 

   Броени дни след опитите на премиера да спре изпълненията на заведените наказателни процедури срещу България, съществува опасност да бъде заведена нова такава процедура, ако предложенията за изменение в Закона за лова бъдат приети.  Учудващо е, че именно, депутати от ГЕРБ пренебрегват опитите на Правителството да овладее кризата и предлагат за гласуване спорни текстове, които съвсем не решават най-належащите проблеми в държавата. Създава се впечатлението, че личните интереси и лобита на определени лица отново надделяват над решаването обществено значими казуси в страната.

   Неправителствените организации се надяват, че този негативен синдром ще бъде навреме овладян и напомнят, че в останалите европейски държави, с изключение на Гърция и Румъния ловния сезон е значително по-къс.  В Гърция може да се ловува до 10 февруари, но там е забранен отстрелът на дивеч в НАТУРА 2000 зони, а поради удължаване на ловния сезон, Малта бе санкционирана от ЕК.

   Научните проучвания категорично сочат, че през февруари водоплаващите птици започват да формират двойки и предприемат обратната миграция към местата за размножаване. Отстрелът на всички птици – бракониерски или узаконен - през периода на миграция и размножаване би довел до сериозно влошаване на техните популации. За съжаление в предложените изменения на Закона за лова не са предвидени никакви мерки срещу най-сериозния проблем в това отношение, а именно, бракониерството. Бракониерския лов се характеризира най-вече с това, че по време на разрешения за лов сезон често се отстрелват и птици, които са редки и защитени от закона. В предложения за гласуване закон не са предвидени мерки и срещу масовото използване на забранени за лов методи, като използването на звукови устройства, използването на неразрешени за лов оръжия, а също ловуването по тъмно и в мъгла.

Федерация на природозащитни дружества „Зелени балкани”

baraban.bg ©

Top Desktop version