Сливенската прокуратура проверява законосъобразността на отношенията между ЕVN Bulgaria и ромския квартал

baraban.bg

Сливенската прокуратура проверява законосъобразността на отношенията между ЕVN Bulgaria и ромския квартал

 Nadejda„Дружеството предоставя възможност на клиентите за разсрочено плащане на консумираната електроенергия. Сключените споразумения са подписани и от клиентите. При сключването им са спазени нормите на действащото законодателство.” Това е краткият отговор, който БАРАБАН получи от ЕVN Bulgaria на въпроса за официалното становище на фирмата по поставен от представители на ромския квартал „Надежда” в Сливен проблем.

   Граждански инициативен комитет, който е представител на 7 ромски организации, обвини електроснабдителното предприятие в рекет и изнудване на жителите на квартала. Същия комитет през 2002 г. е подписал споразумение с бившето ръководство на сливенския клон, с което дотогавашните задължения от 2,4 млн. лв., които кварталът като цяло дължал за ток, били замразени. Сметките започнали на чисто и оттогава „Надежда” е най-изрядният в отношенията с електроснабдителите ромски квартал в страната, твърдят представителите на комитета. Със смяна ръководството на предприятието, проблемите с тока започнали отново. От лятото на тази година, след просрочване на плащането само с ден-два, токът бил спиран, след което, за да бъде пуснат отново, абонатите били принуждавани да подписват доброволни договори за разсрочено плащане на старите сметки, въпреки изтеклият 3-годишен давностен срок. Токът на клиентите, подписали договорите, бил пускан, а на тези, отказали да подпишат - не. Ромските представители посочват и много данни за неправомерно начислявани суми и дублирани сметки.

Районната прокуратура в Сливен ще решава има ли незаконосъобразност в действията на „ЕВН – електроснабдяване”. Жалбата в прокуратурата е внесена от името на членуващия в комитета Регионален център за защита на човешките права. Проверката е започнала и вероятно това е причината засега вземането на старите плащания от хората, които са подписали договори, да е преустановено, каза координаторът на центъра Стоян Дечев.

baraban.bg ©

Top Desktop version