Честваме Васил Левски и подвига на четата на Хаджи Димитър и Стефан Караджа

baraban.bg

Честваме Васил Левски и подвига на четата на Хаджи Димитър и Стефан Караджа

   Днес, петък, в Сливен започват проявите, посветени на 153 години от подвига на четата на Хаджи Димитър и Стефан Караджа и 184 години от рождението на Васил Левски.

   В зала „Сливен“ тази вечер от 18 ч. ще бъде представена постановката „Има един народ: „Легенда за Хаджията“ по текст на Соня Келеведжиева и в изпълнение на театър „Класика“ при ПГПЗЕ „Захарий Стоянов“. Входът е свободен!

   На 18 юли, неделя, от 9 до 22 ч., родната къща на Хаджи Димитър ще бъде отворена безплатно за посетители. От 18 до 22 ч. на входа ѝ ще има почетен караул с факли, с участници от Регионалния  клуб „Хаджи Димитър“ при Национално дружество „Традиция“.

   Годишнината от рождението на Васил Левски се отбелязва на същия ден, 18 юли. От 20:30 ч. на едноименния площад в Сливен ще се състоят възпомeнателна церемония и ритуал по поднасяне на венци и цветя пред паметника на Апостола.

   Проявите се организират от Община Сливен съвместно с Центъра за подготовка на специалисти и Регионалния исторически музей „Д-р Симеон Табаков“.

   Междувременно също днес, вече седма поредна година, започна сливенския хаджилък – похода-поклонение по стъпките на Хаджи Димитър и Стефан Караджа. Участниците, които е повел организаторът и ръководителят на похода Христо Батинков са 38 наши съграждани.

baraban.bg ©

Top Desktop version