ДЕНИС ЖЕЛО: Българските организации в Украйна трябва да бъдат функционални

baraban.bg

ДЕНИС ЖЕЛО: Българските организации в Украйна трябва да бъдат функционални

DENIS-ZHELO-01   В тези ноемрийски дни Николаевският областен съюз на българската младеж (НОСБМ), навършва три години от създаването на организацията, която брои 234 членове. Инициаторите за създаването на Съюза са Денис Жело и Владимир Никифорович Станко - преподавател, учен - археолог, доктор на историческите науки. За съжаление, Владимир Никифорович  не е сред живите, но НОСБМ се опитва да въплъщава всички точки на програмата му за цялостно развитие на българската младеж в духа на българския език и култура, като по този начин се запазва паметта за този велик българин. 

   Председател на НОСБМ е Денис Жело, етнически българин,който живее в гр. Николаев. Той е завършил Терновското средно училище № 16, женен е и има син. 

 

 

 

Денис, в какво се заключава дейността на НОСБМ? 

   - В град Николаев живеят голям брой българи, особено в региона на Терновка. Сред нас много хора са небезразлични към историята и развитието на етническата ни група в съвременни условия. Именно по наша инициатива е създаден Съюзът на българската младеж, който успя да спечели симпатиите както на младото българско поколения, така и на николаевската общественост. Нашата работа е в различни насоки: национално-културна, спортна, правна, икономическа, етно-културна политика и етнически отношения, борба срещу наркоманията, алкохолизма и СПИН. С други думи, нашата организация не е фиксирана върху културната дейност, а се опитва всестранно да развива младото българско поколение в духа на българския език и култура. 

 

В Николаевска област един от важните въпроси е изучаването на български език. Стои ли този въпрос като приоритет в програмата ви? 

   - Изучаването на български език е на първо място в организацията. На 22 септември 2009 г. на базата на ЧДУ „П. Могила” бе отворен център за изучаване  на български език и култура. Факултативно изучаване на българския език също така се провежда в Терновското училище № 16. Българската младеж провежда национално културни събития, организира младежки конференции по въпросите на развитието на българския език, участва в Олимпиади на националния език и литература. Провеждаме тематически срещи, в които участват известни писатели, поети, артисти, организираме изложби на български художници и програми за развитие на творческата българска младеж. 

 

Съюзът на българската младеж фокусира вниманието си на здравословния начин на живот сред младите хора...

   - Аз съм също и председател на обществено движение "Българската младеж срещу зависимостта от наркотици и алкохолизъм." Основната цел е намаляване на темповете на растежа на тийнейджърската злоупотреба с наркотици и алкохол чрез участието на младежта в аматьорския спорт, както и организиране и провеждане на културни събития. От 19 октомври 2009 г. в Съюза на българската младеж стартира проект "Спортът и културата, като противоудар срещу злоупотребата с наркотици, престъпността и алкохолизъма», който ще се проведе в 15 училища и 6 университета в Николаев. През юни тази година НОСБМ спечели субсидия от Фонда за развитие на Николаев в категорията "Спорт" Първа училищна Спартакиада в район Терновка "Българската младеж - срещу зависимостта от наркотици и алкохолизъм."

 

Съществува ли съвместна работа с представители на други етнически групи от гр. Николаев и областта? 

   - В тази насока е нашата етнокултурната политика. Основната цел е укрепването на толерантно отношение между Съюза на българската младеж и национално-културните организации в гр. Николаев и Николаевска област. Тази година бе проведен първият Интернационален турнир по домино между българската и гръцка общност, бяха осъществени проекти на българската и грузинска общност "Украйна има талант" и "Мис крайбрежие - 2009," проекта "Българската и арменска младеж срещу зависимостта от наркотици и алкохолизъм”. В Деня на славянската писменост ние, заедно с руската общност, проведохме междуетнически турнир "Купа на славяните". 

 

Какво да очакваме в близко бъдеще от НОСБМ? 

   - Съюзът на българската младеж е член на Съвета на Националните дружества в областната администрация; член на Обществения експертен съвет и Младежкия съвет към кметството на гр. Николаев; член на Асоциацията на българите в Украйна. Тази година е създадена друга организация - Съюз на българските предприемачи, който е в състава на Координационния съвет за развитие на предприемачеството. Само един систематичен и всеобхватен подход към всеки отделен човек, може да даде ефективен резултат. Моите колеги и аз твърдо вярваме в това.

 

Максим Димитров

ИНФОРМПОРТАЛ „БЪЛГАРИТЕ В УКРАЙНА” www.bg-ua.org

baraban.bg ©

Top Desktop version