Днес е Йордановден

baraban.bg

Днес е Йордановден

Jordan

   На този ден според библейската легенда е покръстен Исус Христос във водите на река Йордан от Йоан Кръстител. В момента на кръщението небето “се отваря” и Светият дух слиза върху Христос във вид на гълъб, а от небето се разнася глас: “Този е Моят възлюбен Син, в Когото е Моето благоволение”. Оттук и названието на празника – Богоявление.

   С това е свързана и църковната традиция за освещаване на водата. След службата в църквата, свещеникът хвърля кръст във водата, а ергени го изваждат. Вярва се, че този, който е извадил кръста, ще бъде здрав и щастлив. Той обикаля с кръста селището и всички го даряват. Има поверие, че ако хвърленият във водата кръст замръзне, годината ще бъде здрава и плодовита.

   С Йордановден е свързано още едно поверие - че в нощта срещу празника небето се отваря и който в този момент си поиска нещо, то ще се изпълни. От Йордановден според народните обичаи започва изпращането на сгледници и периодът на сватбите, който продължава до Великденските заговезни.

   На този ден празнуват Йордан, Йорданка, Данчо, Данка, Боголюб, Боголюба, Божан, Божана, Дана, Боян, Богдан, Богдана.

   На 6 януари се освещават военните части и бойните знамена. Първият водосвет е направен на 19 август 917 г. преди битката при Ахелой. Ритуалът се извършва от 1879 г. до 1946 г. Традицията е възобновена през 1993 година.

   Честито на всички именници!

 

baraban.bg ©

Top Desktop version