Д-р Юлия Бянкова, председател на БЛС в Сливен: „Вече говорим за стачка”

baraban.bg

Д-р Юлия Бянкова, председател на БЛС в Сливен: „Вече говорим за стачка”

d-r_Biankova   Председателят на Регионалната колегия на Българския лекарски съюз в Сливен д-р Юлия Бянкова информира, че на днешното заседание на съюза най-вероятно ще бъдат уточнени детайлите около протеста на 15 октомври. Решение за него бе взето на извънреден събор на лекарския съюз. Управителният съвет на регионалната колегия в Сливен е взел решение да не се говори за ефективни протести, а за стачка. Според д-р Бянкова, действията се проточват твърде дълго във времето и остра реакция е била необходима по-рано. Лекарите искат радикални действия, защото проблемите в здравеопазването са натрупани и стават все по-тежки за решаване. „Дори мога да кажа, че в такова положение не сме изпадали през годините, въпреки трудностите, които сме имали”, каза д-р Бянкова. „Сега губим енергия и водим безполезни разговори, които не водят до нищо и няма конкретен резултат. Доста по-остро и по-радикално трябваше да се подходи – да се обяви предупредителна стачка и при липса на споразумение, да се мисли за общонационална ефективна стачка в системата на здравеопазването. Не става въпрос за заплатите на лекарите, а за средства, с които трябва да осъществяваме здравеопазването в България”.

 

   Д-р Бянкова информира също, че са водени разговори със синдикатите. Българският лекарски съюз е поел ангажимент да призове своите членове да се включат в протестите. На 7 октомври се предвижда национален протестен митинг. Седмица преди него всеки ден ще има протест пред лечебните заведения от 15 минути до половин час.

   Идеята пациентите да си доплащат за медицински услуги, д-р Бянкова коментира така: „Това вероятно е поредния опит да се излезе от ситуацията, но не знам дали ще бъде приета. Съмнявам се, защото това е в рубриката „непопулярни мерки” и е много тънък лед”.

 

baraban.bg ©

Top Desktop version