Всеукраинска обществена организация "Конгрес на българите в Украйна"

baraban.bg

Всеукраинска обществена организация "Конгрес на българите в Украйна"

 

   ПОЗДРАВИТЕЛЕН АДРЕС

  

   Kongres_UkraynaУважаеми сънародници!

   Искам най-сърдечно да ви поздравя по повод Деня на бесарабските българи. Празник, който е дълбоко скътан в сърцето, в душата на всеки един от нас, независимо къде се намира, дали в Родината или някъде далеч в чужбина.

   От преди 200 години хиляди българи са оставили родните места, спасявайки се от турското робство. Тук, в Бесарабия, те не само създават села и градове, но успяват да запазят българщината. Създадени са много църкви и училища. Бесарабските българи имат големи заслуги към прародината България.  През далечната 1938 г., когато се честват юбилеите на двете особено ценни народностни постижения – 100 години от освещаването на храма «Св. Преображение Господне» и 80 години от основаването на Болградската гимназия, се издига призивът: «Нека денят на освещаването на храма се превърне в голям празник – Ден на бесарабските българи!»

   Традиционно всяка година Конгресът на българите в Украйна отбелязва 29 октомври, отдавайки дължимата признателност на нашите прадеди за запазването на родната култура и език и популязирайки българщината сред младите българчета в Украйна. 

   В този тържествен ден Ви пожелавам здраве, щастие и успехи. Нека винаги се гордеем с това, че сме българи! Нека вашите дела винаги бъдат насочени към благополучието на родната земя!

 

Президент на Всеукраинската

обществена организация

«Конгрес на българите в Украйна»                                   

 Юрий Граматик

  01-Uchenicite-ot-AzBukiVedi

   В тези дни Всеукраинската обществена организация "Конгрес на българите в Украйна" провежда редица мероприятия в градовете Одеса, Измаил и Болград, посветени на празника Ден на бесарабските българи, който се отбелязва на 29 октомври.

Стартът на тържествата бе даден на 24 октомври 2010 г. в гр. Измаил. В дома на културата "Шевченко" учениците от Измаилския български културно-просветен център "Аз Буки Веди" изнесоха празничен концерт. На 28 октомври за българите в Одеса ще бъде организиран концерт от възпитаниците на Одеския български културно-просветен център "Аз Буки Веди", в който ще участват народни колективи от с. Каменка и Бановка. Мероприятието ще се проведе в Одеската филхармония от 19 часа. На 2 ноември в гр. Болград ще бъде открита изложба на стари снимки "Бесарабските българи: хроника на XX век". Изложбата се провежда съвместно с Българския младежки клуб "Актив". Град Болград е поредната спирка на тези уникални кадри, направени на протежение на ХХ век в бесарабските села. Изложбата вече бе представена в гр. Одеса, предстои да бъде показана и в други украински градове.

baraban.bg ©

Top Desktop version