„Свети Георги Победоносец" вместо димитровденския „Почетен гражданин“

baraban.bg

„Свети Георги Победоносец" вместо димитровденския „Почетен гражданин“

   В навечерието на големия празник Димитровден, празник и на град Сливен, едва ли е време да се занимаваме отново с интригите, оплели сливенските общински съветници. Но те пък на това разчитат – сега не говорете, че е празник, пък като мине празника, имаме по-важни задачи…

   Според някои, игрите около званието "Почетен гражданин на община Сливен" са си истински скандал. Не съм сигурна дали това е точната дума, но от временната комисия по символика на Общинския съвет (вече сме забравили защо пък да е временна), би следвало да излязат с позиция – най-напред, защо ни предлагат кандидатури за званието на килограм и в насипно състояние (това могат да правят гражданите и организациите-предложители), пък после, под заплахата заради един от тях да се оформи наистина скандал, ни казват, че няма нито един достоен. И да информират променили ли са тайно раздел Четвърти на Наредбата за символиката на общината, където пише: (Чл.51/8/) Комисията по символика задължително предлага на Общинския съвет носителят на наградата „Добри Чинтулов” да бъде удостоен със званието „Почетен гражданин”. (Пък то имаше и обществена комисия, която определя лауреатите – защо поне тя не се застъпи за своя човек?)

   Нейсе, има надежда, че хора, които наистина са заслужили малко от малко пред Сливен, ще бъдат отличавани от съгражданите си. Тя е в инициативата на сдружение „Свети Георги Победоносец", което учредява годишна награда „Свети Георги Победоносец".

   Решението е взето извънредно на последното събрание на Управителния съвет и е продиктувано от факта, че тази година общината не връчи звание „Почетен гражданин на Сливен". „Считаме, че това е несериозно отношение към граждани, които са дали съществен принос за развитието на общината, каза на пресконференция Момчил Пантелеев от сдружението. Не можем да приемем, че званието трябва да бъде подчинено на политически интереси. Имаме наблюдения върху извършеното от наши съграждани не само в Сливен, но и на национално ниво. Имаме съграждани, които са прославили общината, и считаме, че трябва да бъдат уважени заслужено. Нашата идея е в още съвсем суров вид. Имаме намерение тази година връчването на наградата да стане в началото на декември. В момента провеждаме разговори с различни институции къде точно да стане връчването на наградата, искаме всичко да е тържествено".

   Пантелеев допълни, че до момента има няколко номинации – на алпиниста Атанас Скатов, който на 24 май покори най-високия връх на планетата Еверест, на Огнян Балулов, който направи и поддържа със собствени сили Гюр чешма и възродява патриотичния дух на града, на световноизвестния тенор Камен Чанев. От сдружението водят разговори с подобни организации, които също ще направят номинации. След това ще бъде създадена комисия, която ще определи носителя на наградата. Критериите почти ще припокриват тези за званието „Почетен гражданин на Сливен". Наградата ще бъде възпоменателна монета с лика на Свети Георги Победоносец. Идеята е хората да могат да предлагат номинации и да гласуват за тях в интернет. През следващите години наградата ще бъде връчвана по Гергьовден.

                                                                                                                              Йорданка Раданчева

baraban.bg ©

Top Desktop version