Дарителска кампания за паметника в 6-ти артилерийски полк

baraban.bg

Дарителска кампания за паметника в 6-ти артилерийски полк

  

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

     Община Сливен организира кампания за набиране на средства за реставрирането на паметника на  загиналите в Балканските и Първата световна война артилеристи в двора на бившия 6-ти артилерийски полк в Сливен. За целта е открита банкова сметка. Изготвена е стойностна план-сметка за 50 000 лв. Отправено е искане и до Националната комисия за военни паметници, за целево финансиране.

   През годините граждани, обществени и държавни организации, многократно са отправяли призив за ремонт на рушащия се паметник. Сега Община Сливен се обръща към всички граждани, приятели и съмишленици, с призив да се включат в осъществяването на тази благородна и патриотична идея. Паметникът е една от военните емблеми на града. Създаден е в памет на загиналите по бойните полета воини от 6-ти артилерийски полк по инициатива на подп. Ст. Сотиров - началник на 6-то артилерийско отделение. Изграден е с дарени от войници и офицери – останалите живи участници в боевете –  105 044 лв. Открит е тържествено на 2 ноември 1926 г.

   Проектът е изработен от арх. Борис Бояджиев, а скулптурната композиция е на Панайот Ципоранов. Паметникът е изграден от бял врачански камък и представлява изправен артилерист, сочещ с ръка на югоизток, към града на българската бойна слава – Одрин. Заедно с имената на 379-та загинали генерали, офицери, подофицери, канонири, бомбардири и войници е изписано: „На тези, които останаха да ни чакат по бойните полета.”

   Паметникът е сериозно засегнат от времето, като най-критично е състоянието на фигурата на артилериста и се нуждае от реставрация.

Дарителска сметка:

IBAN: BG73FINV91508416216422

BIC: FINVBGSF

Код: 445100

Първа инвестиционна банка АД – клон Сливен

baraban.bg ©

Top Desktop version