Ако може, проектът за ул. „Никола Фурнаджиев“ да запази поне сегашната зеленина

baraban.bg

Ако може, проектът за ул. „Никола Фурнаджиев“ да запази поне сегашната зеленина

 

    Като чуя, че нещо ще се прави по европейски проект, все се притеснявам – едно, че ще е много скъпо, второ, че заради него ще се развали нещото дето го има, тъй като не отговаря на „европейските изисквания", т.е. на изискванията на проекта.

   Тъй и с проекта за зеления коридор – прекрасна идея, сещате се: ул. „Никола Фурнаджиев“, която свързва Градската градина и парк „Юнак“ в Сливен, да бъде трансформирана в зелен коридор. Предвиждат се П-образни рамки (арки) с катереща растителност, още насаждения от рози (някога я наричахме алеята с розите), други цветя и различни видове дървета, пейки и чешми за хора, поилки за  кучета и котки. Даже електронни табла, които ще показват часа, датата, температурата и влажността на въздуха. Вече си я представих, пренебрегвайки сложното заглавие на проекта „Предефиниран проект №3 Прилагане на иновативни мерки за смекчаване и адаптация към изменението на климата в общините в България“ (щото туй дето чак щели да ни подобрят климата ми напомня за Грета Тунберг).

   То климата едни еколози първо ни го развалят като режат дърветата на дънер дори и там, дето няма жици, на които да пречат, после правят перголи (много ги харесвам тези арки, наистина) като до църквата „Света Петка“ на хълма, дето вече няколко години са само арматура. Та притеснението ми е, че поне половината от 280-метровата улица и сега си е озеленена. Хората са насадили дървета, а розите се поддържат. (В снимките към доклада си по проекта авторите, естествено, прилагат частта на улицата, която е изчистена от дървета.) Да не се окаже, че сегашната растителност не отговаря на вижданията на авторите на бъдещия проект (които най вероятно не са я виждали, тъй като обикновено правят всичко по документи. Според Програмата за опазване на околната среда на Община Сливен 2021-2028г., цитирана в доклада по проекта, „Община Сливен няма капацитет за разработване на Програма за развитие, поддържане и опазване на зелената система и поетапна паспортизация на зелените площи. Изпълнението е възможно чрез възлагане на външни експерти – ландшафтни архитекти и геодезисти.“ Пък нашите специалисти казват на тези, външните, че „Пешеходната зона се намира в квартал с ниско строителство, минаваща през необлагородена територия, без растителност.“

   Но все пак притесненията ми може и да са напразни. Засега има само идея, проект няма. Пак цитирам: „Предстои процедура по инженеринг. Няма налична проектна готовност.“ А продължителността на предвиждания проект е 46 месеца, през които ще се усвояват едни 539 809 лева и 8 стотинки. Дето се вика, за толкова време я камилата, я камиларя. Аз за себе си по̀ се надявам да доживея обновените тротоари в Руския квартал, дето ни ги обещаха преди две години.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Йорданка Раданчева

baraban.bg ©

Top Desktop version