„Ти си Сливен“ припомня, че има и такова нещо – Културно наследство

baraban.bg

„Ти си Сливен“ припомня, че има и такова нещо – Културно наследство

 

    Друга година на 18 април – Международния ден за опазване паметниците на културата, обикновено съм пускала снимка на някоя сливенска рушевина. Тази година Гражданската инициатива „Ти си Сливен“, в рамките на целия почти ден, представи културното наследство на града ни. Предимно ученици и млади хора, но също и хора, ангажирани на институционално и на обществено ниво с проблема, дебатираха и представиха това, което имаме и това, което вече сме изгубили като наследство.

   Изгледах и изслушах няколко от лекционните панели, свързани с недвижимото културно наследство на Сливен и после споделих с един от организаторите, че виждам събитието като образователно-популяризаторско, полезно за младите хора в залата. Възрази ми, че е полезно за всички и като се замислих, разбирам, че е прав, защото едва ли са останали повече от десетина сливналии, които са наясно за какво иде реч и познават част от попиляното ни наследство. Като си тръгнах, пътьом настигнах една от тези сливналии – Светлозара Курдова. Каза ми, че след като изгледала панела „ОСМАНСКИТЕ БАНИ: ЗАБРАВЕНОТО НАСЛЕДСТВО НА СЛИВЕН“, си тръгнала, за да не се разплаче, защото следващият панел показваше начините на експониране и представяне на римските бани в Бат, Великобритания. Припомни ми как двете с нея едва ли не сме ускорили събарянето на Кон баня, защото я показахме в предаване на „Канал 6“ като културна ценност, но и като сборище на наркомани. Истината е, че съдбата на тази баня е решена още през 1997 г., когато е извадена от регистъра на паметниците на културата и продадена. А услужливи птиченца от Община Сливен подшушнаха на новия собственик да се погрижи за придобития терен, щото едни журналисти нещо ровят. Бях с екип на телевизията там, когато дойдоха тежките машини да я събарят и се обадих на тогавашния кмет, с надежда, че може да помогне. Думите му бяха „Ами що ще една турска баня в центъра на Сливен“. Така де – не съм присъствала на дебата от днешната инициатива на тема „ТОВА ПРАВИТЕЛСТВО ВЯРВА, ЧЕ ДЪРЖАВАТА И ОБЩИНИТЕ ТРЯБВА ДА СЕ ГРИЖАТ ЗА ОПАЗВАНЕТО, СЪХРАНЯВАНЕТО И ПРЕДАВАНЕТО НА КУЛТУРНОТО НАСЛЕДСТВО НА ПОКОЛЕНИЯТА“ и не знам кое е това правителство.

   Всъщност, не казах на Светлозара Курдова, че по причините, по които тя е напуснала залата, аз пък избягвам да минавам по новата и предстояща за откриване улица между булевардите „Бургаско шосе“ и „Хаджи Димитър“. Не съм видяла и не искам да виждам, че е срутена една великолепна фасада (основно тя беше останала от сградата) на някогашната военна баня и пералня на терена на бившите поделения, понастоящем общински. Явно е нямало кой да изиска тя да бъде включена в новите сгради на мераклиите да строят там. (Сега някой ако ме опровергае, ще бъда много щастлива.) Че фасадата беше интересна показва и грешката на хора, които явно не са виждали нито едната, нито другата сграда и като разпространиха материал за проекта, възкресяващ за нов живот терена на бившата тубболница, вместо сградата на болницата, показаха сградата на пералнята. Но всичко това се случва, понеже повечето проекти, които биха заинтересували сливенската общественост като значими за града, се представят постфактум.

   Имайки предвид досегашната практика, струва ми се, че предстои Сливен да изгуби още един природен и исторически обект, за който засега не се споменава нищо и за който може би ще разберем когато започне осъществяването му. Ха дано не съм права!

   Все пак да не забравя, че наченах тия си разсъждения с идеята, да похваля инициативата на „Ти си Сливен“. Но още повече искам да дойде моментът да похваля някой, който е възкресил поне един от многото ни застрашени паметници на недвижимото културно наследство.

                                                                                                Йорданка Раданчева

baraban.bg ©

Top Desktop version