Неделен гост

baraban.bg

Неделен гост

  Българският остров Тасос

   Господ е българин, все пак, оказва се – щом не е позволил България да стане беломорска държава и да колани крайбрежието, заедно с островите Тасос и Самотраки (окупирани от българските войски през 1941 – 1944 г.). Което сега прави щастливи хиляди българи, намиращи кратък отдих и спокойствие по тези места.

   На Тасос например, стига да поиска, всеки може да си намери индивидуално малко плажче – чисто, без безкрайните редици празни шезлонги и чадъри, без мургави търговци, чалга и намазани пехливани, причакващи те на паркинга. А хотелът, студиото, бунгалото или каквото е там, винаги ти е на първа линия и не по-скъпо, отколкото на българското Черноморие. 

    Някои казват, че причината гръцкото крайбрежие да не е бетонирано е фактът, че те имали над 14 000 км досег с морето, а ние само 350, но не вярвам да е само това.

   Тасос е предпочитан от неорганизираните туристи, едно защото е по-евтин, второ, защото тук си почти като у дома си и няма нужда да говориш чужди езици. Българите са навсякъде (което си личи и от тази табела).

      90 млн. лв. са похарчили нашенци в чужбина по време на шестте почивни дни, от 1 до 6 май, според Института за анализи и оценки в туризма, като те отчитат 140 000 пътуващи. Голямата част от тях са били в Гърция, а пък неорганизираните никой не ги брои. Но струва ми се, няма какво толкова да се тюхкат българските туроператори и чиновниците от туристическия бранш, защото от масовото преселение по празниците, както бе отбелязано вече по интернет-форумите, печели повече българската икономика. Не съм чувала досега някой пътуващ за Гърция, да не си напълни резервоара догоре в България, да не говорим, че повечето ( които не разчитат на All inclusive), си возят в багажника водата, бирата, салама, че и гръцките домати, купени в България. А ако отидат в таверна, рядко им се случва да се чувстват недобре обгрижени, въпреки лошия имидж, който сме създали за „коварните византийци“. (Даже не са и съборили българската казарма, която си стои на хълма над Лименария.)

   Е, кажете ми сега, така ли щеше да е, ако Тасос беше български? И не сме ли на далавера – хем държавата не дава пари да поддържа този остров, хем му се радваме…  (Няма и да предполагам колко щеше да е оакан в български ръце…)

   Казват, че Самотраки е още по-хубав, но малко скъпичък е фериботът до там…

Йорданка Раданчева 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

baraban.bg ©

Top Desktop version