Неделен гост

baraban.bg

Неделен гост

Биг Брадър от Шивачево

http://www.desant.net/show-news/31148/

   Срещу кмета на община Твърдица Атанас Атанасов е образувано досъдебно производство за нарушаване правата на служителите в общината, изразяващо се в нерегламентирано следене на личната им кореспонденция. Събраната от него информация се е ползвала предимно за сплашване, шантажиране и уволняване на неудобни служители. По тази схема Атанасов изгонва един зам.-кмет през 2012 г. и един директор на дирекция през 2014 г. Проверката е разпоредена след подаване на жалби от пострадалите служители през март тази година до Окръжна прокуратура-Сливен.

   За работодател, незаконно следящ кореспонденцията на служителите си, предвиденото наказание е лишаване от свобода до 2 години. Събраните в хода на проверката от ДАНС доказателства – устни и писмени, дават основание на прокуратурата в Сливен да образува досъдебно производство срещу кмета Атанасов и системния администратор в общинската администрация.

 

   След четири месеца събиране на информация за беззаконията на Атанасов, на 24 юли 2014 г. ДАНС, след поискано разрешение от съда, влиза в общината. Задачата е да се установи следени ли са и други служители, освен жалвалите се в прокуратурата. Резултатът е ужасяващ. Оказва се, че още с идването си на власт през ноември 2011 г. твърдишкият градоначалник е разпоредил устно на системният администратор Н.И. да инсталира програма за следене на всички компютри в общината. Факт, който става известен едва при проверката. Така под наблюдение попадат 50 компютъра. Важното в случаят е, че инсталираната програма за следене е правила на всеки 15 минути снимки на отворените компютърни страници. Това означава, че са щракани над 1500 снимки всеки ден, което съставлява огромна база от данни. Събраната информация от личната кореспонденция на общинските служители – електронни пощи, скайп и други, се е ползвала напълно незаконно от системния администратор и кмета. Така те са  получавали лична информация и за трети лица, кореспондирали си с чиновниците от общината. Действие, което е напълно недопустимо от законова гледна точка.

   В наглостта си Атанас Атанасов стига до там да твърди, че като работодател може да следи служителите си. Това, че го е правил чрез инсталиране на програма  обаче доста утежнява положението му, тъй като така попада под ударите на чл. 171, ал. 3 от НК, което означава, че го грози опасност от лишаване от свобода до 3 години и глоба от 5000 лв. Дали ще се стигне до ефективна присъда зависи от прокуратурата и съда, важното в случая е, че пострадалите служители са твърдо решени да потърсят възмездие, ако се наложи дори и в Европейският съд по правата на човека в Страсбург.

baraban.bg ©

Top Desktop version