РОЖДЕСТВЕНСКО ПОСЛАНИЕ ДО БОГОЛЮБИВИЯ КЛИР, ВСЕЧЕСТНОТО МОНАШЕСТВО И ВСИЧКИ ПРАВОСЛАВНИ ХРИСТИЯНИ ОТ СЛИВЕНСКА ЕПАРХИЯ

baraban.bg

РОЖДЕСТВЕНСКО ПОСЛАНИЕ ДО БОГОЛЮБИВИЯ КЛИР, ВСЕЧЕСТНОТО МОНАШЕСТВО И ВСИЧКИ ПРАВОСЛАВНИ ХРИСТИЯНИ ОТ СЛИВЕНСКА ЕПАРХИЯ

“Слава във висините Богу, и на земята мир, между    човеците благоволение". /Лк. 2:14/

 

 

 

Празникът на преславното Христово Рождество отново привлича православните християни. Отново духовно озарява Боголюбивите и благодатно осенява Богопреданите. Празникът на Христовото Рождество, според свети Йоан Златоуст, „е по-значѝм от всички празници! Който наречé този празник за начало на всички празници, няма да сгреши. Защо? Защото той полага начало и основа и на Богоявлението, и на свещената Пасха, и на Възнесение Господне, и на Петдесетница. Онова, за което копнеели силно праотците, което желаели да видят праведниците и предвъзвестявали пророците, това същото стана и днес. Бог се яви на земята в плът и се засели между човеците, да се възрадваме и възвеселим, възлюбени!"

   Да се възрадваме и да се възвеселим заради безкрайната Божия премъдрост, за неизказаната Божия любов, за великото Му снизхождение към нас - човеците.

   С раждането на Господ Иисус Христос започва Новият Завет. Заветът на любовта, на благодатта, на радостта и на мира. Дадена ни е първата и най-голяма заповед - да възлюбим Бога, а втората подобна ней, е: да възлюбим ближния си като себе си /Мт.22:37-39/. И след това ще можем да обичаме враговете си, да благославяме ония, които ни проклинат, да правим добро на ония, които ни мразят, и да се молим за ония, които ни обиждат и гонят. /Мт.5:44/.

   "Бог е любов" /I Ин.4:8/, защото "без любов всяко дело е нечисто. Ако някой пази девството си, ако пости или пребивава в бдение, ако се моли или предоставя подслон на бедните... ако строи църкви или нещо друго голямо прави - всичко това, ако е без любов, няма да му се вмени пред Бога; защото това е неблагоугодно пред Бога. И така, нищо не предприемай без любов". /Преп. Ефрем Сириец/

   Ангел Господен благовести голямата радост за раждането на Спасителя на пастирите, които пазели стадото си. Към този ангелски глас се присъединило многобройно войнство небесно, което хвалеше Бога и казваше: Слава във висините Богу, и на земята мир, между човеците благоволение. /Лк.2:8:14/. Тази ангелска песен се повтаря много пъти в църковното богослужение, за да подбуди нашите сърца към славословие, мир и благоволение.

   Господи, слава на Твоята милост и благост! Слава на Твоето величие и снизхождение. Слава на Твоята щедрост и дълготърпение. Господи, на Твоето име дай слава. "Цялата земя е пълна със славата Господня". /Числа 14:21/

   Мир ви оставям; Моя мир ви давам. Аз ви давам не тъй, както светът дава”. /Ин.14:27/ Божият мир е многожелан за вярващите, защото успокоява техните души. Божият мир утешава човешките сърца. Божият мир дарува тишина на човешките съвести. Божият мир обединява семействата. Божият мир пропъжда омразата. Божият мир помирява враждуващите. Божият мир спомага за преодоляване на скърбите в живота. Божият мир е сигурна опора за разбирателство в обществото. Божият мир е духовно съкровище. Божият мир е незаменимо богатство. Божият мир е небесен дар. Колко много предимства има Божият мир, затова блажени са миротворците, защото те ще се нарекат синове Божии. /Мт. 5:9/

   Но къде е мирът днес? В семейството ли? Но откъде са толкова разпри и разводи? В училището ли? Там образоват, но не достатъчно възпитават в благите нрави. В обществото ли? Но там противопоставянето и злепоставянето се задълбочава. Между пастирите ли? Но и там не винаги се чувства високата отговорност.

   Рождество Христово е велико събитие, което свещената история записа. Рождество Христово е тържествен празник, който трябва да прославим и достойно да отпразнуваме.

   Сърдечно поздравявам всички свещенослужители, църковнослужители, служителите при светата Сливенска Митрополия, монасите и монахините и православните християни със светлия и велик празник на преславното Христово Рождество и моля Господ Иисус Христос - Слънцето на правдата - да запали в сърцата ни нетленната светлина на Неговото богопознание и отвори очите на разума ни.

   Призовавам към Мир, който е толкова нужен в днешно време. Мир, който да ни осигури спокойствие и благоденствие. Мир на пастирите, които богоугодно, не заради някаква корист, но от усърдие и любов пасат Божието стадо /I Петр.5:2/. Мир на християните, които имат истинско послушание към духовните си наставници. Мир и надежда на учителите, възпитателите и просветителите. Мир на всички, които почитат и празнуват този ден – празник на преславното Рождество Христово!

   Нека благата воля и Христовият мир да изпълнят всяко едно човешко сърце, за да постигнем синхрон и съзвучие с ангелската песен: „Слава във висините Богу, и на земята мир, между човеците благоволение”.

  

ЧЕСТИТО РОЖДЕСТВО ХРИСТОВО!

ЧЕСТИТА НОВАТА 2016 ГОДИНА!

  

25 декември 2015 г.

РОЖДЕСТВО ХРИСТОВО

 

+ Сливенски Митрополит

Йоаникий

baraban.bg ©

Top Desktop version