Сливен: ВМРО-НИЕ иска да върне костите на войводата Кръстю Асенов

baraban.bg

Сливен: ВМРО-НИЕ иска да върне костите на войводата Кръстю Асенов

Asenov   Местната организация на Вяра Морал Родолюбие Отговорност – Национален Идеал за Единство /ВМРО – НИЕ/ в Сливен организира кръгла маса по повод 107-годишнината от избухването на Илинденско – Преображенското въстание и гибелта на воеводата Кръстю Асенов, племеник на Хаджи Димитър. Форумът ще се проведе от 12 часа на 26 юли /понеделник/ в общинската зала „Май”. Участие са потвърдили историкът и водещ на предаването „Час по България” доц. Пламен Павлов, областният управител Марин Кавръков, младежкият клуб „Дебати” към Младежки дом – Сливен, Младежкият православен културно-просветен център "Ихтис", отделни свещеници. Ето как представя целта Доброслав Иванов, член на Националния изпълнителен комитет на ВМРО – НИЕ:
   „Желаем да съберем в Сливен представители на културни институти, общинари, патриоти, общественици, православен център, областният управител под наслов: "Да върнем останките на Кръстьо Асенов в Сливен!". Желаем да поставим това на дебат и ако има добър отклик сред гражданството, ще излезем с документ до Външно министерство за съдействие по въпроса.

Сред другите цели са по-широка публичност на революционната дейност на Асенов и другите борци от Асеновия род, защото волю или неволю в известен смисъл те остават в сянката на Хаджи Димитър и на общинско ниво почти не се забелязва поддържане на някаква паметна традиция, въпреки усилията на музейни служители и нашата скромна организация, издаване на паметни листове в миналото.

   Ако тази инициатива от дискусия бъде поставена на държавно ниво, би могла да се окаже полезна, още повече, че кореспондира с идеята да се направи ДНК анализ на костите на Хаджи Димитър, изказана при представянето в Сливен на книгата „Кадрафил – върхът на безсмъртието”. Мисля, че Сливен дължи на Хаджията както изясняването на мястото на героичната му смърт, за което има две тези, така и да научим отговора на въпроса дали наистина разполагаме с тленните останки на националния герой. Ако клирът също застане зад тази идея, бихме могли да разчитаме на тяхната подкрепа пред Гръцката православна църква. Мисля, че останките на Кръстьо Асенов следва да се търсят в днешното Кромни в Гърция, някогашно село Корнишор. Кръстьо Асенов е убит там от четниците около 25 юли 1903 г.”

baraban.bg ©

Top Desktop version