Машина за пари

baraban.bg

Машина за пари

novo_logo   След като дюните станаха природна забележителност с огромно значение /в скоро време ще бъдат изравнени/, някои решиха да ги сложат в новото лого, с което България смята да привлече огромен наплив чужденци у нас. Не само пияници, но вероятно и такива, които имат желание да се запознаят с нещо по-важно от нашата история – забележителности, история, културно наследство. Освен кичозни блокчета и хотели по курортите, е редно да представим на масовия турист и нещо по-забележително, защото никой не пътува хиляди километри, за да бъде наврян в някой съмнителен комплекс, с денонощна глъч, „гларуси”, лоша храна и всичко негативно, което може да се стовари върху главата на чистичките западняци. За тази цел, този впечатляващ нов бранд, тази измислена весела картинка на родния туризъм накара мъдри хора, чиновници, подмазвачи и вероятно лидери в бранша да похарчат 1.6 млн. лева за трудното й създаване.

 

   Туризмът е печеливш бизнес и каквото и да измъдриш, да зацапаш и да фаворизираш, все ще има последователи. Трябва да напомним, че само преди няколко години подобен знак, лого или както казват хората – нещо съвсем не впечатляващо, разкраси не една и две туристически борси и също така бяха похарчени цял килограм финансови средства. С една цел – да рекламираме това, което зариваме и подкопаваме всеки ден. Новият знак, според мен, семпъл и безинтересен, съдържа няколко колелца, които децата с удоволствие мацат всеки ден без пари. Едното колелце с огромно въображение представлява баница от слънце /странна хрумка/, море като разтопен сладолед, планини /не са Скалистите в Щатите, защото на знака те приличат като разлято мастило/ и дюни с чадър /нещо като натюрморт с диня/. Вероятно предупреждават туристите, че чадърите у нас не влизат в пакета и струват заедно с шезлонг някъде към 16-18 лева. Цялата тази мацаница одухотвори заместник-министъра на туризма и той възторжено възкликна, че това лого допада много на бизнеса и той е настървен да улови още повече баламурници, които да се сблъскат с всички неуредици по нашите курорти. И да не припарят повече.

   Плагиатството е форма на управление у нас. Взимаме всеки мандат разни измишльотини, използвани още във Вишеградската четворка в началото на 90-те, разни икономически формули от Световната банка, от не знам си коя банка, от кръга на този или онзи демократ, икономист, политик, лекар или обикновен шарлатанин. Цялата тази какофония се стоварва като нескопосаната рисунка върху главите ни. И ни прави все по-бедни, нещастни и объркани. Като сме прости, да търпим?! Оправданието, че няма пари за нищо и въобще не трябва да се лъжем, че ще ни споходи благоденствието, е познат рефрен. Добре, че не сме на мястото на живеещите в Сопот. Истината показва, че пари има – за определени области, хора и инициативи. Важното е жизненият стандарт на всички останали да бъде нисък и стъпкан. Но важното е и да имаме талант да нарисуваме нещо и то да бъде пласирано като нов шедьовър на съвременната българска живопис. Компютърна, разбира се. Облечен в много пари. Покрай налагането на тези кръгчета, размити като самите автори, ще бъдат похарчени още близо 10 млн. лева по европрограми. За моя най-голяма изненада, този ловък заместник-министър на туризма прогнозира, че очакваме следващите 10-15 години почиващите у нас да се удвоят. Както знаят и децата, вероятно този ценен кадър на правителството отдавна ще пече кълки на някоя екзотична поляна, ще бъде в пенсия или просто ще си харчи комисионните на някой блестящ лайнер. Целият екип, който се е заел да мисли с какво чужденецът асоциира страната ни, е забравил да налее няколко купчини бетон, зацапани като черно петно на тази мекица, защото съм убеден, че периодът, който визира творческият колектив, е толкова виртуален, че жълтото петно, изобразяващо дюни, отдавна ще изчезне от българската природа. В този смисъл, екипът оползотворил парите от Оперативна програма „Регионално развитие“ за новият бранд „България“, отдавна ще забрави всички мъдри мисли, които са му помогнали в оползотворяването на парите.

 

   Много политически партии, като Столетницата, видяха точно копие на българската роза и нададоха вой, въпреки че забравят, че основните туристи, които навестяват България, са руснаците. И връзките с Коминтерна не спят. Те са вечни.

 

   Девизът, който ще ни рекламира е „Открий и сподели“. Мисля си, кого да попитам защо толкова милиони отиват на вятъра? Художниците в момента не са на почит. Повечето от тях наистина гладуват. А са в пъти по-талантливи…

 Владислав Прелезов

baraban.bg ©

Top Desktop version