Кога ще ги стигнем американците?

baraban.bg

Кога ще ги стигнем американците?

pitanka   По-точно кога българските служби, които се борят с организираната престъпност, ще си свършат работата? Въпросът е направен като констатация в годишния доклад на Бюрото за борба с наркотиците към Държавния департамент на САЩ за легализирането на мръсни пари в различни държави по света. Ето в тази сфера сме водеща нация. За мащабите и прираст на населението работим добре. Но за определени кръгове, свързани здраво с политическата власт и чиновниците. "Казина, нощни клубове, автокъщи и в по-малка степен търговци на едро са най-честите обекти, свързани с прането на пари в България", се посочва в документа. Причините ги знаем от години, но никой не е започнал да ги ограничава. Опасността за живота е главната причина да не желае никой да се занимава, да влиза в хватка и борбата с мафията. Организираната престъпност в страната използва туризма и организирането на различни игри, включително и онлайн залагания, за да легализира натрупаните си печалби. Причината България да продължава да е притегателна сила за мръсните капитали са все още развиващият се финансов сектор, големият дял на сивата икономика и високият дял на плащанията в брой. Да не говорим за разследващите органи. Дали пък те не са на заплата при много от престъпните босове?

   Докладът е категоричен, студен душ за празните приказки на ДАНС, ГДБОП, МВР, всички органи, агенции и службици, които са се нагърбили да се правят на борбени срещу престъпността. Митниците излиза, че са разграден двор. Българската едра престъпност генерира капиталите си от трафик на хора и дрога, контрабанда, измами с кредитни карти, данъчни измами, а американските власти отчитат и увеличение на киберпрестъпленията. Контрабандата на цигари е особено голям проблем в България. Начинът на работа е прост. Българските престъпници основават фиктивни фирми, най-вече в офшорни зони, за да скрият изпраните пари. И го правят успешно. Личи си по замъците около столицата.

   Според доклада на Държавния департамент България продължава да бъде основна транзитна зона за трафика на наркотици и хора към Западна Европа, а контрабандата на цигари, алкохол и горива генерира сериозен обем мръсни капитали. В документа се посочва още, че у нас има шест безмитни зони, които могат да се използват за избягване на митнически такси, особено при търговията с горива и цигари. Ето и друга важна част от доклада: че от 1 януари до 30 ноември 2012 година българската прокуратура е завела 34 дела за пране на пари. Има постигнати само 19 присъди.

   Държавният департамент отчита, че българските власти имат ограничен успех в борбата с прането на пари. Местните власти  преследват предимно по-лесната за доказване корупция на ниско ниво в държавния апарат. В резултат на това случаите от голям обществен интерес, като сделките за големите инфраструктурни проекти в енергетиката, които са източили милиони от парите на данъкоплатците, като цяло не се разследват. Трябваше американците да го напишат, за да разберем, че високите цени на електричеството не са случайни. Схемите в енергетиката на входа и изхода правят енергийната мафия вездесъща, силна и недосегаема. Въпреки безбройните  шествия против олигархията

   В целия доклад има една вярна констатация, която всеки доклад в Брюксел потвърждава. Капацитетът на българските власти за разкриване на финансови престъпления е малък заради липсата на достатъчно независими експерти в тази област. Другите ограничения са липсата на свидетели, които да разкрият дейността на организираните престъпни групи. Да не говорим за твърде малката мотивация на прокуратурата да се захваща с подобни големи случаи.

   Тъжно посред лято. Иди обичай американците, които безстрашно дават диагнози, които задушават от години обществото. Каква промяна може да стане, когато парите са при хора, които ще диктуват и в бъдеще как да се случват нещата. Редно е тези, които всеки ден подскачат по площадите, да се замислят има ли смисъл. Голямото разследване трябва да стане от държавата, съдебната система и хора, които нямат предразсъдъци.

   Единственото правилно решение е да ги вкараме от Америка. Хем ще си свършат работата, хем ще ни научат, че всичко си зависи от самите нас. Този факт го знаем още от Средновековието, когато разпокъсана България отваря широко вратите си към Османския поробител. И какво от това...

 Владислав Прелезов

baraban.bg ©

Top Desktop version