Неделен гост

baraban.bg

Неделен гост

Блогът на Иво Беров

Раждането на една нация

Ivo_Berov   Всички знаят какво е нация. Докато не ги попиташ какво е. Тогава всички дават завладяващи с разнообразието си отговори, от които си проличава ясно едно единствено нещо. То е, че никой не знае какво означава това. Нацията де. Никой със сигурност. И никой точно.

   Може би тъкмо затова нацията като дума, като понятие и като представа е толкова широко разпространена. И толкова охотно и произволно употребявана. Като обещание и като обяснение, например. / Ами ГЕРБ и БСП ще се обединят, в името на националните интереси, че за какво друго. Също като царят и бившите комунисти. / Употребявана като оправдание и като извинение също.  „ Ами аз дадох /взех/ тия пари в името, заради националните интереси” – това в най-добрия случай. „Ами аз ги избих в името на националните интереси” – това в не толкова най-добрия случай.
...
    В укипиедията – любителско училище за мързеливци - има едно определение за нацията, което няма нищо общо с нацията. Получаваш го ако изпишеш в Гугъл думата„нация” на кирилица. Ако я напишеш на латиница, излизат лъвовете и крокодилите от нейшънъл джиографик.
...
   И с демокрацията е така. Всички знаят какво е това : „това е когато има партии и всеки прави каквото си ще”. Само дето не всички могат да схванат някои чудатости и особености на тая пущина - демокрацията.
   Бившият министър-председател на България Бойко Борисов, например, се дивеше преди време на странното обстоятелство, че при демокрацията трябва да има разделението на властите. Най- вече го озадачаваше това, дето  съдебната власт е независима от изпълнителната. Зер с това излишно разделение само се губи време и властта не може тутакси да напъха разните му престъпници – примерно лекарите, или пък тарторите на вражеските шайки по затворите. Това свое удивление Бойко Борисов сподели в един вестник пред един журналист, когато още не беше министър-председател на България, а най-обикновен кмет на София. / Вестникът се казваше „Седем”, журналистът се казваше Иво Беров и тия приказки на Бойко са удостоверени, тоест документирани, само дето ги няма в Мрежата, защото тогава вестникарските писания още не се качваха в мрежата/ .
   Това свое недоумение от демократичните причудливици Борисов изразяваше и по време на премиерстването си – чрез неувяхващото : „ аз ги хващам, те ги пускат”.
Е, обаче, за вярване / не ми размествайте словореда, така искам да си насловоредя пък/, че при възможността Орешарски като изпълнителна власт, а  Станишев, Октай и Сидеров като законодателна власт, тутакси да наредят на съдебната власт да осъди Бойко Борисов на осем години затвор за възпрепятстване на разследване / Мишо Бирата/, за съучастие в нелегално производство на цигари /  Румен Николов -  Пашата/, за злоупотреба с власт /тефтерчето/, за изкористени обществени поръчки / всичките/, на същото това лице – Бойко Борисов - несъмнено ще му просветне поради какви невнятни причини съдебната власт при демокрацията е независима от изпълнителната. / Допълнение –  май ще се съберат повече от осем години затвор за споменатото вече лице, още повече ако главният прокурор започне разследвания около някои тайнствени убийства, самоубийства и сърдечни удари /
   Но ставаше въпрос не за демокрацията, а за нацията.
   Естествено е да се очаква най-яркото обяснение на това понятие да дадат националистите. И те наистина дават подобно обяснение. Ярко. Чрез изключване.
От българската нация, например, се изключват всички цигани и се пращат на Сатурн, там да си правят тяхна си нация. След това се изключват всички турци, които се пращат в Турция, където вече си имат нация. След това се изключват евреите. Тоест евреите се изключват даже преди това и се пращат в еврейските цитадели САЩ и Израел. После се изключват безродниците и майцепродавците, независимо дали им плаща Сорос или не. След това се изключват онези, които не разбират, че само националистите могат да защитават националните интереси, независимо кой им плаща. На онези, които не разбират, не на националистите. Но и на националистите също. След това се изключват ония, които не служат на националните интереси, тоест на интересите на националистите.  След това се изключват ония, които не са баш истински българи. А че не са баш истински българи може да се познае по това, че не са националисти, разбира се.
   И така се изключват, изключват разни хора и каквото остане – това е нацията. Ако нещо остане.
   Като обществено-политическо понятие думата „нация” за пръв път се употребява не от националистите, а от френските революционери. Ония от 1789 година, нека не се бъркат с ония от 1840 година, както често става. Те – ония от 1789 година първи започват да викат „вив ла насион”, да живее нацията тоест, вместо старото „вив льо роа”, да живее кралят, тоест. И първи се наричат националисти. Роялистите пък, които също обичат Франция, но не викат „вив ла насион”, а  викат „ вив льо Роа „,  се наричат патриоти, а не националисти. По-късно нещата се омешват. Едните започват да минават за другите, а другите за едните. Но поне първоначално разликата е ясна.
   Първоначално революционерите са викали „вив ла насион”, защото са създали нещо нечувано и невиждано дотогава. Нацията. Нещо различно от държавата, кралството, царството, империята, племето и ордата. Едно дълго подготвяно, с мъка постигнато и съвсем ново обществено образувание.
   Новото е, че са се събрали всички бивши поданици на кралството или империята, всички хора от бившите съсловия, раси, касти и прослойки, всички конници от бившата орда, всички роднини от бившия клан, всички туземци от бившето племе, всички бивши роби, господари, велможи, крепостни, граждани, паши, раи селяни и всякаква друга сган, тълпа, тарапана, бюлюк и всякакви видове сбирщина и след неизбежните гюрултии, караници, разправии, насилия, убийства, обезглавявания, разстрели и мъчения, са решили да живеят заедно по нови закони и правила, чиято основа се свежда до следното :  
1.     Всички човешки същества в новото общество са равни не само пред Бога, но и пред закона. Ще се живее в правова държава.
2.     Всички човешки същества в новото общество имат еднакви права и задължения и тези права и задължение са определени със закон.
3.     Върховен властник в новото общество са гражданите. Те управляват по начин, определен от учредителния устав /конституцията/ на новото общество, приет с мнозинство от Велико Народно Събрание.
И ето, това ново общество, което живее по тези нови правила вече се нарича нация. А не племето, ордата, народа, сганта, сбирщината, бюлюкът, тарапаната, родАта, поданиците и останалата сбирщина.
   Другите, които не са се договорили как да живеят като свободни хора не са нация.  Все още не. Те са примерно народ. Велик като руският народ, щом толкова настояват руснаците да бъдат велики, но нация – не. Руска нация все още няма. Още по-велик и по-могъщ е вероятно народът на Северна Корея /защото още повече му се ще да бъде велик/, но нация – не. Севернокорейците все още не са нация. Те не са се договорили като свободни хора, човеци и граждани да живеят по общи правила и закони. Те си имат вождове, които ги водят, които ги оправят, които им спускат отгоре законите, правилата, партийните линии, а понякога, макар и рядко дори и банани, които им правят магистрали, които им раздават безплатни профсъюзни карти за море и които проклинат империалистите, когато великите севернокорейци почнат да измират от глад .
...
   Кога е била създадена българската нация?
   Няма такъв въпрос. Или не би трябвало да има. Има обаче такъв отговор. Българската нация възниква когато Аспарух забива меча си в земите на днешна България, и ревва гороломно :„ Тук ще бъде България !„ – както го показват в едноименния тъпанарски филм.
   А иначе такъв въпрос „ кога е създадена българската нация” просто няма. Няма, защото такава все още не е създадена. Българската нация все още не е създадена в смисъла на ония думи– „вив ла насион” извикани от французите, които за пръв път се почувствали равноправни и свободни.
   Иначе според определението в Уикипедия – „еднакъв език и еднакви обичаи”,  българска нация винаги е имало. Българо-северозападна нация е имало даже. Щото на Северозапад всички думат : „ Мани го тоя е сбръкан по сичката глава, ше зема да маана да го прибиа” – това за съседа. Или „ шеба язе да ода да му кОпам на лозето „ – това за роднината. Един език значи споделят. И „летоска коги е голема жегата одим понекогиж за вода или на барата да се умием”. Един език, еднакви обичаи – значи нация. Северозападна. Според определенията в читанките.
   Първата българска конституция е заемка от чуждия свят, от вече създадени нации. Тя е подражание, а не е вътрешна необходимост за българското племе. И цялото българско случване /история/ до идването на комунистите представлява постепенно, но сигурно отхвърляне на тази конституция. Всъщност тя е суспендирана две години след като е приета. Така че нацията някак не ни се е получила дори преди да дойдат комунистите. Комунизмът пък връща племето хилядолетия назад – при неолита – с жреците, кастите, обезземлените селяни, робите и съсловията.
   Тези, които смятат, че Бойко Борисов има право да нарушава законите, защото строи магистрали, са част от старото, преднационално българско минало. Те са като ония, които не могат да си въобразяват, че Тодор Живков може да бъде съден за неплатени данъци, или за лагерите в Ловеч, защото е държавен глава /бил/ и защото раздава /е раздавал/ безплатни профсъюзни карти за море. Като ония, които смятат за съвсем естествено един кмет да асфалтира селската улица до къщата си, зер нали за това е станал кмет. Те са като ония, които смятат, че е съвсем естествено да  назначават калинки, сикаджии, висаджии и одиози на високи държавни длъжности, защото са калинки, висаджии, сикаджии и одиози на нашата родА, на нашия клан, на нашата орда, на нашата прослойка. Защото и партията им всъщност е прикритие. Прикритие на ордата, родАта, прослойката, кастата, клана, на шайката, мафията и олигархията...
...
   Ще се появи ли някога българска нация ? Кога ще стане това ? Кой ще я създаде ?
   Ще се появи все някога.
   Ще я създадат хората, които сега са по площадите. Така наречените протестиращи. Или по-скоро те ще започнат да я създават. А кога наистина ще стане, не се знае. Тия неща отнемат време. И не само време, за съжаление.
   Хората, които сега протестират вече сключват,  повече или по-малко осъзнато, онзи граждански договор, който след време ще се превърна в истински Учредителен Устав на новата българска нация. Учредителен устав, конституция тоест, която ще бъде уважавана и спазвана. И по това ще се отличава от сегашния, написаният на хартия устав, който никой не чете и никой не спазва, най-малкото пък водещите български политици. Които не го спазват защото правят магистрали, защото никой не иска от тях да го спазват и защото така. 
    Измежду хората на протестите има всякакви – леви, десни, сини, зелени, че дори и грозни. Обединява ги тъкмо негласното им споразумение да живеят по законите на развития свят и на правовите държави. Затова те са зародишът на българската нация.
    Зародиш, който ще израсте след време. Не сега.
    Сега протестите са обречени на неуспех.
    Обречени са на неуспех, защото мнозинството българи хич не щат /не ебават/ да се превръща в нация. И хич не напират да се превръщат в граждани.
    Част от тях живеят в преднационалните средновековни времена, когато добрият цар мисли за народа, прави му магистрали и затова стои над закона. Те ще гласуват за Бойко Борисов.
    Друга част живеят в тоталитарните преднационални времена, когато нашата прослойка властва и прави каквото си ще, защото управлява в името на народа и раздава безплатни профсъюзни карти за море /или пък обещава да се грижи за социално слабите/. Те ще гласуват за БСП.
    Трета част пък живеят в преднационалните времена, когато племето се различава от другите племена по това, че се кланя на Гордия орел, а не на Великата мечка или Свирепия вълк. Те ще гласуват за ДПС.
    Четвърти пък живеят в отвратителните времена, когато една нация се самоутвърждава чрез избиването на всички други нации, включително и своята собствена. Те ще гласуват за Волен Сидеров или някое негово подобие.
   Всички те заедно живеят в неолитните преднационални времена.
    Реформаторския блок – най-точното политическо отражение на гражданските вълнения, може дори да не влезе в парламента.
 Сега управляващите най-вероятно ще намерят цаката на сегашните протести. Я с насилие, я с безразличие, я като ги тласнат в изгодна за тях посока.
 Това не означава, че протестите ще спрат. Те ще продължат и през зимата. След това и през лятото. След това и през следващата зима. И така година след година,  докато  най-накрая не се пръкна оная пущина – нацията, за която все още никой не знае какво точно означава.
 ...
 
Обнародвано първо в Дойче Веле и в
сайта
www.ivremena.com

baraban.bg ©

Top Desktop version